Consumatorii care au scos din buzunare bani pentru achiziţionarea şi instalarea contoarelor de apă trebuie să primească compensaţii
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Consumatorii care au scos din buzunare bani pentru achiziţionarea şi instalarea contoarelor de apă trebuie să primească compensaţii

Consumatorii casnici care au suportat cheltuieli pentru achiziţionarea contoarelor de apă din sursele financiare proprii în perioada martie 2019 - septembrie 2021, trebuie să primească compensaţii până la 31 decembrie 2021. Decizia a fost luată de Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în cadrul şedinţei din 21 septembrie, relatează bizlaw.md.

Potrivit sursei citate, instituţia a obligat operatorii care furnizează serviciul public de alimentare să nu impună consumatorilor casnici să suporte cheltuielile de achiziţionare, instalare, exploatare, întreţinere, reparaţie, înlocuire şi verificare metrologică a contoarelor de apă şi să le compenseze cheltuielile.

Este vorba de consumatorii la care operatorii sunt obligaţi prin lege să achiziţioneze, instaleze, exploateze, întreţină, repare, înlocuiască şi să verifice metrologic contoarele de apă (specificaţi în art. 26 alin. (4) din Legea nr. 303/2013 privind serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare).

Legea nr. 303/2013 privind serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare stabileşte expres cazurile în care contoarele se achiziţionează din contul mijloacelor financiare ale consumatorilor. Or, actul normativ de reglementare nu conţine norme derogatorii de la art. 26 alin. (4) al Legii nr. 303/2013, operatorii fiind obligaţi să îndeplinească atribuţiile în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Neincluderea cheltuielilor privind achiziţionarea, instalarea, înlocuirea şi verificarea metrologică a contoarelor de apă la consumatorii casnici în tarifele actuale pentru serviciul public de alimentare cu apă nu scuteşte titularii de licenţe de îndeplinirea obligaţiilor prevăzute de actele normative.

Similare
RECOMANDĂRI