Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Controversatul proiect privind decriminalizarea infracţiunilor economice are avizul Guvernului

Controversatul proiect prin care se demineralizează infracţiunile economice are avizul Guvernului. Ministerul Economiei dă asigurări că infracţiunile legate de mediul financiar-bancar şi spălare de bani au fost excluse. Totodată, noul proiect defineşte diferit atribuţiile privind controlul asupra mediului de afaceri. Vor fi admise cât mai puţine arestări, iar în cazul unor eventuale percheziţii nu va fi perturbată activitatea firmei.

Proiectul botezat de autorităţi "Pro Business", vine să mai reducă din verificările severe la care sunt supuşiagenţii economici. Astfel că, în cazul unei eventuale sesizări la Procuratură că o firmă ar face evaziune fiscală, există două variante de anchetare a unui astfel de caz. Dacă Fiscul nu găseşte o bănuială rezonabilă că această evaziune fiscală are loc, atunci cazul este imediat clasat. Cea de-a doua variantă, vizează situaţiile în care sunt stabilite încălcări ale legii.

Prin urmare, codul penal va ierta păcatele fiscale comise pentru prima dată de agenţii economici. Din acţiunile"Pro Business" face parte şi renumitul proiect de decriminalizare a infracţiunilor economice. Guvernarea a venit cu această iniţiativă încă de anul trecut şi a stârnit un val de critici în societate. Şi asta pentru că proiectul prevedea, pe lângă scutirea de răspundere penală a infracţiunilor fiscale, şi cele comise de persoane din  domeniul creditării şi spălării de bani. Lucru care i-ar fi scos basma curată pe cei implicaţi în frauda bancară, spuneau atunci reprezentanţiisocietăţii civile.

Ministerul Economiei dă asigurări că în variantă aprobată astăzi, nu mai există aceste prevederi, deşi pe site-ul guvernului este aprobat doar avizul nu şi proiectul în întregime.

Acelaşi proiect va obliga procurorii ca la percheziţiile din astfel de cazuri să nu mai poată ridica calculatoare şi alte acte ci să-şi facă o copie la toată această informaţie. Astfel încât să nu fie perturbată activitatea firmei. Mai dur vor fi pedepsiţifuncţionarii care refuză să elibereze neîntemeia acte permisive şi astfel împiedică agentul economic să-şi înceapă activitatea. Proiectul urmează să mai treacă şi de aprobarea Parlamentului.
Similare
RECOMANDĂRI