Creditul promis de ruşi nu va fi utilizat doar pentru infrastructură. Explicaţiile ministrului de Finanţe
Vizualizari:

Creditul promis de ruşi nu va fi utilizat doar pentru infrastructură. Explicaţiile ministrului de Finanţe

Creditul promis de Federaţia Rusă nu va fi utilizat doar pentru proiectele de infrastructură, aşa cum a declarat anterior atât premierul Ion Chicu, cât şi şeful statului Igor Dodon. Cel puţin asta lasă să se înţeleagă  ministrul Finanţelor Sergiu Puşcuţa, în cadrul unei intervenţii telefonice în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Deşi iniţial se vorbea doar despre proiecte de infrastructură, proiecte pentru care banii vor veni treptat, după cum declarau Chicu şi Dodon, se pare că banii oferiţi de ruşi ar putea ajunge pentru acoperirea cheltuielilor legate de pandemia de coronavirus în R. Moldova. Asta pentru că, spune ministrul de finanţe, ruşii oferă mai mulţi bani decât sunt prevăzuţi pentru proiectele de infrastructură.

„Conform proiectului Acordului, nu este prevăzută o legătură directă a destinaţiei acestui împrumut pentru drumuri.  Astfel,  se obţine situaţia că acest împrumut este predestinat finanţării  necesităţilor bugetare a R. Moldova ca suport bugetar, respectiv Parlamentul va decide care este destinaţia lui de consum. La drumuri, daca sa ne amintim, în Legea Bugetului era prevăzută suma de 1,3 miliarde de lei. Cu Federaţia Rusă se discută semnarea unui acord de împrumut de 200 de milioane de euro, ceea ce este echivalent cu 4 miliarde de lei. Suma care ar fi posibil de a fi atrasă ca şi finanţare  este net superioara sumei reflectată în Legea bugetul de stat ca investiţie în infrastructură.

Aceasta suma va fi consumată şi pentru finanţarea altor activităţi, inclusiv finanţarea CNAM, suplinirea fondului de intervenţii a Guvernului, achiziţii şi măsuri de protecţie a personalului medical, a cazurilor tratate, toată asta va fi din împrumutul oferit de Federaţia Rusă”, a declarat ministrul de Finanţe, Sergiu Puşcuţa.
 
Similare
RECOMANDĂRI