Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Criza energetică şi războiul din Ucraina au perturbat piaţa valutară: Basarabenii au cumpărat mai multă valută decât au vândut

Criza energetică şi războiul din Ucraina au perturbat piaţa valutară. Pentru prima dată în istorie, basarabenii au cumpărat mai multă valută decât au vândut. Doar în martie, au fost schimbate aproximativ 400 de milioane de dolari. Experţii economici spun însă că Banca Naţională a reuşit să gestioneze situaţia, iar acum, piaţa valutară se stabilizează.

Expertul economic Veaceslav Ioniţă spune că, în încercarea de a-şi face rezerve, cetăţenii Republicii Moldova s-au grăbit să cumpere valută. Din 24 februarie, când a început războiul şi până acum, cererea de valută străină din partea cetăţenilor a crescut cu un miliard de dolari mai mult decât oferta. Analiştii economici spun însă că acum, piaţa şi-a revenit, iar oamenii vor începe să vândă înapoi volumul de valută pe care l-au cumpărat. Ioniţă precizează că anul trecut, basarabenii au vândut 4 miliarde de dolari, dar au cumpărat 1,6 miliarde.

PIAŢA VALUTARĂ 2021

AU VÂNDUT           4 miliarde dolari
AU CUMPĂRAT    1,6 miliarde dolari

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Noi avem doar în şase luni 830 de milioane de dolari deficit, diferenţa dintre cerere şi valută. În cea mai mare parte este determinată de criza energetică, preţul mare la gaze, iar în mică parte de războiul din Ucraina care a creat o mică îngrijorare în rândul populaţiei”.

Veaceslav Ioniţă mai spune că s-a observat o diferenţă dintre marja comercială a Băncii Naţionale şi a băncilor şi caselor de schimb valutar, ultimele câştigând zeci de milioane de lei. Acum, chiar dacă deficitul este de aproape un miliard de dolari, rezervele BNM au scăzut cu doar 484 de milioane de dolari. Restul banilor au fost compensaţi de către partenerii externi. Expertul spune că în următoarele două-trei luni vor fi suplimentate toate rezervele BNM, din contul banilor veniţi de la partenerii externi. La această sumă se vor adăuga 400 de milioane de dolari pe care cetăţenii i-au cumpărat pentru a-şi face rezerve, iar acum ar urma să-i vândă pentru a putea cheltui.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Valuta noastră este relativ stabilă, sunt oscilaţii în timpul anului, sunt anumite şocuri, pană la urmă capacitatea Băncii Naţionale de a interveni,capacitatea populaţiei care are nevoie de lei pentru a face achziiţii ne duce la normal, şi sunt sigir că această anomalie istorică. S-a gestionat, s-a epuizat şi noi am ieşit fără anumite costuri”.

Chiar dacă asistăm la o apreciere puternică a dolarului pe plan internaţional, economistul spune că leul moldovenesc rămâne puternic faţă de celelalte valute pentru că s-a depreciat puternic moneda ucraineană.
Similare
RECOMANDĂRI