Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Criza gazelor afectează grav Republica Moldova, iar Moldovagaz îndeamnă consumatorii să facă economii

Criza gazelor afectează grav Republica Moldova. MoldovaGaz îndeamnă consumatorii industriali dar şi pe cei casnici să facă economii, întrucât Gazprom ne livrează mai puţin de 70 la sută din volumul necesar. Furnizorul de gaze recunoaşte că din cauza deficitului şi presiunea din conducte a scăzut.

Potrivit Moldovagaz, acordul cu "Gazprom", privind condiţiile de furnizare a gazelor naturale către Republica Moldova, a fost prelungit în ultima zi a lunii septembrie, cu câteva ore înainte de expirarea acestuia. "Gazprom" nu ar fi  avut un temei legal să facă rezervările necesare pentru transportarea gazelor naturale prin sistemul de transport din Ucraina pentru consumatorii Republicii Moldova. Astfel, începând cu luna octombrie, au fost contractate 54 de milioane de metri cubi de gaze naturale, sau 67% din cele 80 de milioane de metri cubi necesare pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului.

VOLUMUL GAZELOR CONTRACTATE
Septembrie - 80 milioane metri cubi de gaz
Octombrie  – 54 milioane metri cubi de gaz

Aşa se face că avem un consum zilnic de gaze mai mare decât ce ne dă "Gazpromul". În prezent, lipsa importurilor este acoperită din stocul de gaze din conductele magistrale din Republica Moldova, ceea ce a generat scăderea presiunii în sistemul de transport. "Moldovagaz" îndemnă consumatorii mari să reducă consumul şi să treacă la combustibili alternativi, cum ar fi păcura.

Şi întreprinderilor din complexul termoenergetic le-a fost propusă din timp trecerea temporară la surse alternative de combustibil. Experţii spun că problema este una regională, legată de aspecte tehnice geopolitice de tranzitare a gazului prin Ucraina.

ROMAN CHIRCĂ, expert economic: „În primul rând este vorba despre tranzitul către Europa şi Balcani a gazului prin Ucraina. Incertituridea contractului şi livrările de gaze prin aceste gazoducte a scăzut, fapt care s-a transformat în această reducere a presiunii. Germania acum certifică gazoductul Nord Stream2 şi odată cu intrarea acestuia în vigoare, probabil lucrurile pe piaţa gazelor din Europe  vor avea tendinţă de stabilizare."

Conducerea "Moldovagaz" a anunţat că negociază cu "Gazprom" creşterea volumului de furnizare a gazelor. În luna octombrie, Republica Moldova va achita 790 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz, faţă de 550 de dolari în septembrie, din cauza scumpirilor pe pieţele internaţionale.

PREŢUL GAZULUI
Septembrie - 550 $ pentru o mie de metri cubi
Octombrie   - 790 $ pentru o mie de metri cubi

Experţii explică de ce Republica Moldova este nevoită să cumpere gaz mai scump.

ROMAN CHIRCĂ, expert economic: „Coşul energetic, în mare parte, este format din valoare preţului de petrol. Preţul la petrol este actualmente de circa 78dolari pentru un baril. Este un preţ mai mare decât acum jum. de an. Acest lucru va balansa coşul energetic, ceea ce înseamnă că în tarif vom avea o creştere mai mică decât aceste fluctuaţii."

Recent, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că se duc discuţii "deloc uşoare" pentru un nou contract  de tranzitare şi furnizare a gazelor naturale dintre "Moldovagaz" şi gigantul rus "Gazprom". În această săptămână, Andrei Spînu, a anunţat că va participa la Forumul Internaţional de Gaz de la Sankt Petersburg, unde va discuta cu conducerea Gazprom.  

Oficialul a dat asigurări că până la prelungirea contractului pe un termen mai lung, tarifele pentru consumatori, atât pentru gaz, cât şi la alte resurse energetice, nu se vor schimba. Autorităţile vor căuta soluţii pentru a compensa cheltuielile pentru unele categorii de cetăţeni. Chişinăul datorează companiei energetice din Rusia aproximativ 450 de milioane de dolari, fără datoria din zona transnistreană care este de aproape 7 miliarde  de dolari.
Similare
RECOMANDĂRI