Criza gazelor naturale este un scenariu real şi posibil pentru Republica Moldova sau nu? Opinia experţilor
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Criza gazelor naturale este un scenariu real şi posibil pentru Republica Moldova sau nu? Opinia experţilor

Rusia şi Ucraina încă nu au ajuns la un acord de trazit a gazului rusesc pe teritoriul ucrainean, iar din aceste considerente, în Republica Moldova se vorbeşte tot mai des depre o eventuală a criză a gazelor, în lipsa altor posibilităţi de alimentare cu gaz. De cealaltă parte, exeperţii spun că nu văd posibilitatea unei astfel de crize, întrucât, niciuna dintre părţi, nici Rusia, şi nici Ucraina nu sunt cointeresate de o astfel de criză.

Expertul economic Victor Parlicov a declarat în cadrul emisiunii Punctul pe AZi că un acord între Rusia şi Ucraina va fi semnat şi că nu ar fi prima data când această înţelegere s-ar încheia în ultimul moment.

Mai mult, problema discutată acum nu este semnarea sau nu a acestui acord, ci condiţiile acestuia.

Eu cred că un acord va exista. Nu este prima oară când un eventual acord de asemenea gen este semnat în ultima zi. Eu cred că va fi semnat pe 31 decembrie , undeva la orele 11 seara.

De fapt, acum nu este vorba despre  a fi sau a nu fi un acord. Toată lumea este conştientă că nu poate să nu există un acord de tranzit între Rusia şi Ucraina, pentru că Gazprom nu are posibilitate să dea volume suficiente Europei, evitând Ucraina, iar Ucraina are nevoie de acest tranzit. Deci eu nu văd o parte care să declanşeze sau să vrea să declanşeze această criză. Toate crizele de până acuma au fost declanşate de una din părţi, pentru a-şi îmbunătăţi poziţia la negocieri. În prezent nu văd o asemnea problemă.

Acuma discuţia este despre: pe câţi ani se semnează acordul şi la ce preţ. Ucraina vrea cel puţin pe 10 ani, cu volume mari, aproximativ 60 de miliarde de metri cubi pe an, şi atunci va fi un preţ relativ mic. Gazprom vrea un termen mai scurt şi cu volume mai mici, ca să reuşească să facă infrastructură alternativă ca pe viitor să ocolească Ucraina
”, a declarat Victor Parlicov.
 
De aceeaşi părere este şi expertul economic Veaceslav Ioniţă.

Noi am avut un singur scenariu trist în 2006 când a fost o criză mare de 2 săptămâni. În rest eu nu văd acest scenariu. Ceea ce se întâmplă în prezent se bazează pe nişte instrumente de influenţă a Fedraţiei Ruse în raport cu Ucraina. Ucraina este de acord şi doreşte să ajute Republica Moldova, pentru că îşi doreşte să o aibă alături în negocieri”, a declarat Veaceslav Ioniţă.
Similare
RECOMANDĂRI