Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Curtea de Conturi a depistat date eronate în evidenţa contabilă a Societăţii pe Acţiuni Termoelectrica

În urma verificărilor s-a constatat că producătorul şi furnizorul de energie electrică a raportat că ar avea datorii mai mici cu peste 400 de milioane de lei decât cele cerute de Societatea pe Acţiuni MoldovaGaz. Membrii Curţii de Conturi spun că prezentarea unor date greşite ar putea afecta bugetul de stat, şi respectiv consumatorii finali. Între timp, directorul Termoelectrica, Veaceslav Eni, cercetat penal pentru îmbogăţire ilicită, şi-a anunţat demisia.

Curtea de Conturi a scos la iveală că resursele financiare ale întreprinderii Termoelectrica au fost gestionate ineficient. Numai anul trecut ar fi înregistrat pierderi de peste 4 milioane de lei. Cea mai mare problemă ţine însă de datoria de 400 de milioane de lei pe care Termoelectrica ar avea-o faţă de furnizorul MoldovaGaz.

VIOLETA ANDRIEŞ, membru, Curtea de Conturi: „Datoria Termoelectrica către furnizorul de gaze naturale este înregistrată în sumă de peste 2 miliarde 226 milioane de lei, în evidenţa furnizorului de gaze naturale datoria Termoelectrica către furnizor este de 2 miliarde 800 milioane lei.
Este o diferenţă semnificativă, respectiv va fi afectat şi bugetul Republicii Moldova şi consumatorii finali. Vă rog explicaţi, vreau ca direcţia economico financiară să explice ce activităţi aţi făcut. Conform legii contabilităţii la sfărţitul fiecărui an de gestiune dvoastră efectuaţi inventarierea totală, inclusiv a datoriilor.”

VEACESLAV ENI, director demisionar Termoelectrica: „Nu credeţi că Termoelectrica nu a întreprins acţiuni, noi cred că am avut sute de şedinţe cu reprezentanţii MoldovaGaz, noi am venit cu argumentele noastre, avem dovezi a solicitărilor. Noi nu putem să îi obligăm ca MoldovaGaz să excludă aceste sume.”

MARIAN LUPU, preşedintele Curţii de Conturi: „An de an iată această parte de datorii nerecunoscute se întinde, se intinde şi nu se termină cu nimic. Care este statutul? Cu ce s-au terminat toate discuţiile astea?”

VEACESLAV ENI, director demisionar Termoelectrica: „Vreau să asigur totţi membrii Curţii şi opinia publică că Termoeletrica nu are nici un risc cu referire la suma la care pretinde şi este înregistrată de către MoldovaGaz deoarece ea nu este acoperită de acte juridice.”

Directorul Termoelectrica, Veacelslav Eni şi-a anunţat aseară demisia, cu o zi înainte de a-i expira mandatul pe care l-a deţinut timp de şase ani la rând. Săptămâna trecută pe numele lui Veaceslav Eni a fost pornit un dosar penal. Potrivit Procuraturii Anticorupţie, în ultimii 6 ani, cheltuielile lui Veaceslav Eni au depăşit cu aproape patru milioane de lei veniturile declarate.
Similare
RECOMANDĂRI