Data limită pentru desfăşurarea comerţului cu amănuntul în bază de patentă ar putea fi prelungită cu încă un an
Sursa foto:simbol Vizualizari:

Data limită pentru desfăşurarea comerţului cu amănuntul în bază de patentă ar putea fi prelungită cu încă un an

Data limită de desfăşurare a a activităţilor de comerţ cu amănuntul în baza patentei ar putea fi prelungită de la 31 decembrie 2018 până la 31 decembrie 2019. Un proiect de lege ce are drept scop stimularea şi gestionarea tranziţiei activităţii de comerţ cu amănuntul de la patenta de întreprinzător la activitatea independentă sau alte forme legale de antreprenoriat este propus spre consultare de Ministerul Economiei şi Infrastructurii. 

În ianuarie 2017 a fost modificat cadrul legal prin introducerea unei noi forme de antreprenoriat — activitatea independentă, ca alternativă patentei de întreprinzător. Din momentul adoptării legilor până în luna septembrie 2018 de la patentă la activitatea independentă au migrat peste 1500 antreprenori-persoane fizice, care desfăşoară comerţ cu amănuntul. Totodată, în septembrie curent mai erau valabile peste 9100 patente în acest domeniu, scrie Monitorul fiscal fisc.md

Potrivit notei proiectului, în ultimii doi ani se atestă un proces lent de migrare de la patentă la activitatea independentă. În acest context, reprezentanţii autorităţilor şi instituţiilor publice au discutat problemele tranziţiei cu reprezentanţii titularilor de patentă în cadrul şedinţelor tematice pe platforma Consiliului economic pe lângă Prim-ministru.

Reamintim că, în decembrie 2016, data-limită de desfăşurare a comerţului cu amănuntul în bază de patentă a fost amânată pentru doi ani, cu titlu de compromis la solicitările titularilor de a le fi oferită o nouă perioadă de tranziţie către alte forme de organizare a activităţii lor economice. Astfel, desfăşurarea comerţului cu amănuntul de către titularii de patentă urma să fie interzisă începând cu 1 ianuarie 2017. 

Implementarea prevederilor proiectului de lege nu necesită cheltuieli financiare suplimentare. 

Data limită de consultare a documentului este 7 noiembrie curent.
Similare
RECOMANDĂRI