De ce veniturile din accizele la ţigări scad cu peste 413 milioane lei, iar amenzile vor fi mai puţine - Mold-Street
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

De ce veniturile din accizele la ţigări scad cu peste 413 milioane lei, iar amenzile vor fi mai puţine - Mold-Street

În anul 2019 veniturile bugetului de stat vor constitui 40,63 miliarde lei, iar cheltuielile - 46,34 miliarde lei. În consecinţă deficitul bugetar va constitui 5,7 miliarde lei, a decis Parlamentul, care a aprobat în prima lectură, în şedinţa plenară din 31 iulie, proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru 2019

Documentul prevede o diminuare semnificativă a veniturilor planificate - cu peste 1,49 miliarde lei, în timp ce a cheltuielilor - cu 1,33 miliarde lei, respectiv va avea loc o majorare a deficitului aprobat a bugetului de stat cu 164,6 milioane lei, scrie Mold-stret.md.

Veniturile din accizele la ţigări scad cu peste 413 milioane lei

Ministerul Finanţelor a estimat care vor fi domeniile ce vor aduce cele mai semnificative diminuări de venituri.

Cea mai semnificativă reducere este la accize – cu 435,2 milioane lei, dintre care 67,8 milioane lei la mărfurile produse în ţară şi 362,4 milioane lei la cele din import. Partea leului, circa 95% din reducere revine încasărilor din accizele la produsele din tutun, care se datorează diminuării cu aproape 20% a volumului ţigărilor importate sau produse - de la 4 miliarde bucăţi la 3,3 miliarde bucăţi.

O scădere cu 421,6 milioane lei se va atesta la impozitul pe venitul persoanelor juridice. În special ca urmare a faptului că unele întreprinderi din sectorul energetic au finalizat anul 2018 cu pierderi, respectiv nu vor fi plătitori ai impozitului pe venitul din activitatea de întreprinzător.

Nici-un ban din recuperarea bunurilor infracţionale

Alte 419 milioane lei nu vor intra în buget de la recuperarea bunurilor infracţionale indisponibilizate prin hotărârea judecătorească definitivă încasate la bugetul de stat.

Potrivit MF încasările de la recuperarea bunurilor infracţionale, conform Legii privind Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI) şi Regulamentului cu privire la evaluarea, administrarea şi valorificarea bunurilor infracţionale (sechestrate) au fost transferate în contul creanţelor interne a băncilor care se află în proces de lichidare, fiind reflectate ca surse de finanţare a soldului bugetar.

Circa 400 de milioane lei nu vor fi încasate din contribuţiile ce urmau a fi achitate de companii din domeniul energetic, gazier şi petrolier, conform schemei de obligaţii în domeniul eficienţei energetice. Potrivit MF de vină este faptul că Guvernul nu a elaborat şi aprobat Metodologia pentru determinarea contribuţiilor conform schemei de obligaţii în domeniul eficienţei energetice pentru Fondul de Eficienţă Energetică.

Amenzi mai puţine

La fel se estimează că intrarările de granturi externe vor fi cu 314,5 milioane lei mai puţine decât s-a estimat.

Cu 157 milioane lei se va diminua şi valoarea restituirilor de TVA, iar valoarea amenzilor aplicate de Fisc va fi mai mică cu 110,7 milioane lei decât s-a estimat. 

Bugetul nu va încasa şi dobânzi de 120,9 milioane lei, estimate la soldurile mijloacelor financiare la conturile dpozitare bancare. Potrivit MF aceasta este ca urmare a faptului că în 2018 a fost planificată emiterea de VMS în valoare de 1,48 miliarde lei pentru rezerva de lichiditaţi, dar au fost emise VMS de doar 90 milioane lei.

De asemenea încasările din prestarea de servicii cu plată de către autorităţi sau instituţii bugetare se vor diminua cu 78,4 milioane lei, taxele pentru comerţul exterior cu 56,5 milioane lei, inclusiv taxa vamală cu 50,7 milioane şi taxa pentru efectuarea procedurilor vamale – cu 5,8 milioane lei.

Continuarea o găsiţi pe  Mold-street.md.

Similare
RECOMANDĂRI