Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

De la începutul anului, Federaţia Rusă a întors din drum trei loturi de fructe şi legume din Republica Moldova

De la începutul anului, Federaţia Rusă a intors din drum trei loturi de fructe şi legume din Republica Moldova. Motivul - nu s-au conformat noilor reguli privind etichetarea, care au intrat in vigoare la sfârşitul anului trecut. Pentru a evita astfel de situaţii, ANSA a organizat un seminar cu producătorii şi exportatorii de fructe şi legume din Republica Moldova care isi trimit produsele pe piaţa din est.

Regulile noi de export în Federaţia Rusă au intrat în vigoare pe 20 decembrie, anul trecut. Acestea prevăd că produsele vegetale trebuie să fie însoţite de certificate fitosanitare cu datele atât ale exportatorului cât şi ale producătorului. Totodată, denumirea şi adresa producătorului trebuie încluse şi pe eticheta ambalajului. Termenul pentru înlăturarea tuturor neconformităţilor de ordin tehnic a fost prelungit până la data de 20 ianuarie 2018.

Regulile diferă puţin de cele ale pieţei europene, spun specialiştii. De la începutul anului, trei loturi de fructe care urmau să ajungă pe piaţa din Federaţia Rusă au fost întoarse din drum din cauza neconformităţilor la etichetare. Exportatorii şi producătorii de fructe din R. Moldova spun că se vor adapta noilor cerinţe.

Recent, serviciul fitosanitar rus a solicitat Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor din Republica Moldova să prezinte lista potenţialilor producătorilor şi exportatorilor care intenţionează, în acest an, să exporte produse pe piaţa din Federaţia Rusă. În acte urmează sa fi incluse şi informaţiiile ce ţin de producţiile din anul trecut. Documentul va fi transmis părţii ruse, pentru coordonare. În prezent, lista exportatorilor de produse de origine vegetală din Republica Moldova către Rusia include 191 de companii.
 

 
Similare
RECOMANDĂRI