Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Deşi seceta a trecut, agricultorii sunt îngrijoraţi că temperaturile scăzute, mai ales în timpul nopţii, ar putea afecta producţia

Ploile de la începutul acestei luni au fost o mană cerească pentru pământul însetat. În nordul Republicii Moldova, toate lanurile de grâu, orz şi rapiţă şi-au revenit şi vor da producţiile preconizate. În centrul şi sudul ţării, situaţia este mai grea pentru că unele culturi nu-şi vor mai reveni, spun specialiştii ministerului Agriculturii. Deşi seceta a trecut, temperaturile scăzute din această perioadă dau alte bătăi de cap agricultorilor.

Criza fără precedent din agricultură, anunţată de specialişti la sfârşitul lunii aprilie, a fost depăşită datorită precipitatiilor căzute până acum. Multe din culturile care riscau să se usuce şi-au revenit. Din acest punct de vedere, regiunea de nord a Republicii Moldova a fost cea mai norocoasă. În raioanele din sud, stuaţia culturilor rămâne incertă.

VASILE ŞARBAN, şef direcţie, ministerul Agriculturii: „Situaţia cât de cât s-a redresat, mai ales partea de Nord, ploile au salvat semănaturile de toamnă cu grâu, orz, rapiţă. Ceea ce ţine de mijlocul şi partea de sud a republicii, situaţia practic nu prea mult s-a schimbat deoarece semănăturile erau deja parţial compromise. Ceea ce ţine de grâu şi alte cereale de toamnă, în partea de nord cu siguranţă va fi o producţie de peste 90%. În partea de Centru, se va  asigura o recoltă de 2,5%”.

La suprasolicitarea solului a contribuit şi faptul că agricultorii au pus mai multe seminţe decât se recomandă într-un an secetos, au constatat specialiştii din minister. Astfel, în loc să obţină o producţie mai bună, fermierii au deshidratat şi mai tare pământul care oricum suferea de lipsa apei.

VASILE ŞARBAN, şef direcţie, ministerul Agriculturii: „Avem şi o greşeală a agricultorilor. Ei s-au gândit să samene mai mult din cantitatea mare de seminţe cu siguranţă o parte  va încolţi spre regret în acest caz au încolţit o mare cantitate. Astfel ei au provocat situaţia ca plantele să concureze pentru puţina umezeală care era accesibilă pentru ele.

Pericolul de secetă este mult mai mic, acum, dar agricultori încă nu pot răsufla uşuraţi. Temperaturile, în special pe timpul nopţii, sunt încă scăzute şi pot să le afecteze producţia.

VASILE ŞARBAN, şef direcţie, ministerul Agriculturii: „Plantele sunt în stagnare de creştere şi dezvoltare, fiziologia lor nu se activează, nu le dă posibilitatea ca să aibă acea creştere corespunzătoare timpului calendaristic”.

Serviciul Hidrometeorologic spune că, zilele acestea, temperaturile sunt mai scăzute cu 3 grade Celsius faţă de normalul acestei perioade. În perioada următoare, însă, meteorologii spun că valorile termice vor reveni la normal.

GHENADIE ROŞCA, şef, Centrul de prognoze meteo: „Dacă în următoarele zile ne aşteptăm la temperaturi între 5-10 grade Celsius spre sfârşitul lunii temperaturile vor oscila între 8-13 şi pe timp de zi la fel între 17 şi 22 cu tendinţă de creştere la 25. Uşor revenim la normal fiindcă dacă vorbim de temperaturile din această perioadă ele sunt sub valorile norme cu până la 3 grade celsius. Şi precipitaţii ne aşteptăm fiindcă pe parcursul întregii perioade adică până la sfârşitul luni ne aşteptăm la o instabilitate atmosferică”.

La sfârşitul lunii aprilie Guvernul promitea agricultorilor că va veni cu măsuri de susţinere, după ce vor fi evaluate pierderile provocate de lipsa apei din sol. Atunci, prim-ministrul Republicii Moldova estima că producţia de grâu ar putea să scadă cu 40-50% în acest an.
Similare
RECOMANDĂRI