Economist: BNM, mai securizată în faţa poftelor Guvernului de a-i lua profitul
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Economist: BNM, mai securizată în faţa poftelor Guvernului de a-i lua profitul

Guvernul a aprobat proiectul de lege, prin care o parte din veniturile Băncii Naţionale să fie transferate în Bugetul de Stat. Pentru a înţelege impactul posibil al acestei iniţiative, am simulat situaţia cer ar fi fost dacă această lege se aproba acum 20 de ani şi am comparat cu cea ce am avut în realitate.

Amintim că ultima dată BNM a transferat bani în Bugetul de stat în anul 2007, însă atunci transferurile să făceau fără a ţine cont de gradul de capitalizare a BNM, iar în 2007 au fost realizate transferuri, chiar dacă BNM a înregistrat pierderi.

Astfel, în perioada 2000-2007 monitorizaţi de noi BNM a transferat către Guvern 1,35 miliarde Lei, însă acest transfer necondiţionat au crescut riscurile BNM. Dacă ne uităm atent, atunci observăm că din 20 de ani doar în 6 ani gradul de capitalizare a BNM a fost mai mare de 4%, iar în alţi 6 ani capitalul BNM a fost chiar negativ.

Deci mecanismul vechi era unul vulnerabil pentru BNM.

Noul mecanism consultat cu FMI este mult mai echilibrat şi presupune 3 elemente de bază:

  1. BNM transferă din profiturile sale Bugetului de Stat, doar când înregistrează profit. În ultimii 20 de în 16 ani BNM a înregistrat profit, iar în 4 ani pierderi. Cele mai mari profituri au fost înregistrate în anii 2014-2015, iar cele mai mari pierderi în anul 2008.
  2. Capitalizarea BNM să fie mai mare de 4%. În condiţiile legii noi din 20 de ani în 19 ani capitalizarea BNM a fost mai mare de 4% şi doar în 2007 mai mică.
  3. În caz dacă capitalizarea BNM este mai mică de 4% tot profitul BNM merge la capitalizare şi în caz de necesitate Guvernul va suplini capitalul BNM până la nivelul de 4%. În condiţiile Legii noi Guvernul ar fi trebuit doar în 2008 să suplinească capitalul BNM cu 453 milioane lei.

Deci prevederile noii legi sunt mult mai echilibrate, Guvernul nu poate solicita iresponsabil de la BNM repartizare de profit şi drept consecinţă capitalizarea BNM în condiţiile legii noi este mult mai bună decât în sistemul actual.

Dacă legea ar fi fost adoptată acum 20 de ani Guvernul ar fi obţinut 3,2 miliarde lei venituri nete în bugetul de stat.

Şi ar fi fost nevoit să intervină doar o singură dată în 20 de ani cu bani suplimentari pentru capitalizarea BNM.

Conform legii existente până în 2007 Guvernul a sustras 1,35 miliarde lei cea ce a determinat înrăutăţirea situaţiei de capitalizare a BNM. În condiţiile noii legii, în aceeaşi perioadă Guvernul avea dreptul să primească 1 miliard de lei de la BNM în schimb asiguram stabilitatea BNM.

Dacă ne uităm atent în grafice observăm că BNM înregistrează cele mai mari profituri în perioade de crize şi anume atunci Guvernul are cele mai mari necesităţi de bani. Şi din contra BNM are nevoie de capitalizare atunci, când veniturile Guvernului sunt cele mai bune. Deci Bugetul de Stat şi Veniturile BNM sunt ca un scrânciob când BNM este sus, veniturile bugetului de stat sunt jos şi invers.

Din acest motiv, modelul dat de relaţii între Guvern şi BNM cu responsabilitate reciprocă va permite Guvernului să obţină anumite venituri de la BNM atunci când în ţară situaţia nu este prea bună, iar BNM are garanţii că nu-i va scădea capitalizarea sub 4%.

Similare
RECOMANDĂRI