Europarlamentarii români critică propunerea de buget a UE pentru 2021-2027
Sursa foto:Adevarul Financiar Vizualizari:

Europarlamentarii români critică propunerea de buget a UE pentru 2021-2027

Reprezentanţii României din Parlamentul European au criticat propunerea făcută de Comisie privind viitorul buget al Uniunii. Dacă socialiştii au probleme cu condiţionalitatea legată de statul de drept, popularii sunt nemulţumiţi de tăierea fondurilor.

Comisia Europeană a prezentat miercuri propunerea sa privind bugetul Uniunii în următorul cadru financiar multianual (CFM), 2021-2027. Propunerea Comisiei încearcă să împace mai multe voci, încercând să nu scadă prea mult din fondurile alocate vechilor politici - cea agricolă şi cea de coeziune - în timp ce creşte fondurile pentru inovaţie şi tineri şi alocă bani pentru noi priorităţi, precum migraţia sau apărarea. Dar bugetul Uniunii în varianta propusă de Comisie tot este mai mare decât cel actual, prin majorarea contribuţiilor statelor membre şi cuprinderea unor noi venituri, deşi blocul comunitar va avea un stat în minus - Marea Britanie - care era şi contributor net la buget, notează euroactiv.ro.

O mare nemulţumire a stârnit-o însă propunerea de a introduce un nou mecanism, care să protejeze bugetul UE de riscurile financiare legate de deficienţele generalizate care afectează statul de drept în statele membre. „Cu ajutorul noilor instrumente propuse, Uniunea va putea să suspende, să reducă sau să restricţioneze accesul la finanţarea din partea UE în mod proporţional cu natura, gravitatea şi amploarea deficienţelor care afectează statul de drept”, susţine Comisia.

Deputaţii PSD, afiliaţi grupului socialiştilor şi democraţilor din Parlamentul European (S&D) nu sunt de acord cu impunerea de condiţionalităţi în privinţa accesării fondurilor europene.

„Europarlamentarii PSD n-au susţinut niciodată, nici data trecută, când era vorba de condiţionalitatea macroeconomică, nici când au fost introduse încercări de a stabili alte condiţionalităţi, acest mecanism, pentru un motiv simplu: politica de coeziune se adresează regiunilor, nu Guvernului central şi este un nonsens să pedepseşti regiunile pentru fapte posibil comise de către Guvernul central”, susţine eurodeputatul Victor Boştinaru.

 

Cătălin Ivan, exclus din PSD dar încă membru al grupului S&D din PE, apreciază că anunţul Comisiei privind o mai mică alocare pentru ţările membre care nu respectă statul de drept „este unul cât se poate de dur, chiar dacă diplomaţia nu lasă să se vadă colţii Comisiei Europene”.

Emilian Pavel critică şi faptul că Parlamentul European, cel care votează bugetul UE, ar fi exclus din procedura de restricţionare a fondurilor pentru un stat considerat a încălca statul de drept, deoarece, spune eurodeputatul socialist, o astfel de decizie ar urma să fie propusă de Comisie şi adoptată de Consiliu prin vot cu majoritate calificată inversă. „De asemenea, banii primiţi, de o ţară sunt şi banii pe care acea ţară i-a vărsat la bugetul comun, pentru obiectivele comune. Eu cred că ne îndreptăm spre probleme inimaginabile care nu doar că nu vor ajuta, dar vor eroda coeziunea Uniunii Europene”.

O părere similară are şi Siegfried Mureşan, eurodeputat din partea PMP, membru al grupului popularilor (PPE). Comisia Europeană a semnalat clar că orice atac la adresa statului de drept poate fi sancţionat cu suspendarea fondurilor europene, remarcă Mureşan, dar el consideră că nu trebuie penalizaţi beneficiarii de fonduri din cauza derapajelor guvernelor naţionale.

Cristian Preda este de acord ca alocarea fondurilor europene să fie condiţionată de respectarea statului de drept, aşa cum propune Comisia Europeană condusă de Jean Claude Juncker. „Banii nu pot merge acolo unde domnia legii e călcată în picioare”, susţine Preda.

Deşi, la nivel european, principalele state vizate de această prevedere sunt considerate Ungaria şi Polonia, ale căror guverne au intrat în conflict cu Comisia Juncker pe tema democraţiei şi independenţei justiţiei, Monica Macovei avertizează că România s-ar putea trezi cu mai puţini bani europeni pentru investiţii. 

„Ni se vor tăia fonduri europene pentru că PSD&ALDE nu se opresc din schilodirea Codurilor penale şi a justiţiei! Opriţi-vă! Românii vor plăti pentru că voi, PSD&ALDE, trădaţi ţara ca să scăpaţi de anchete, închisoare şi confiscarea averilor. PSD&ALDE, voi nu sunteţi ţara!”, scrie Macovei într-o postare pe Facebook.

Însă multe critici au vizat şi reducerea anunţată a fondurilor pentru coeziune şi agricultori.

„Varianta de buget a Comisiei Europene dezamăgeşte statele UE care trebuie să recupereze decalaje de dezvoltare fără să beneficieze de finanţare adecvată. Prin reducerea sumelor destinate politicii de coeziune şi agriculturii, propunerea de buget prezentată de Comisia Europeană pentru viitorul cadrul bugetar al Uniunii Europene riscă să dezavantajeze state mai puţin dezvoltate precum România, care au cea mai mare nevoie de banii europeni”, susţine eurodeputatul social-democrat Răzvan Popa. 

„Acest proiect trebuie îmbunătăţit, pentru a nu afecta chiar fundamente ale proiectului european - precum coeziunea, solidaritatea şi dezvoltarea unitară. Scăderea resurselor de finanţare pentru Politica de Coeziune aduce un risc enorm – despărţirea Europei pe criterii de dezvoltare”, adaugă Popa.

România nu trebuie să accepte propunerea Comisiei Europene de a reduce fondurile destinate Politicii de Coeziune şi Politicii Agricole Comune în viitorul buget european post-2020, a declarat şi Siegfried Mureşan, care este vicepreşedinte al Comisiei pentru bugete a Parlamentului European şi purtător de cuvânt al PPE.

„România nu trebuie să accepte această propunere de reducere şi trebuie să se lupte împreună cu celelalte state membre care beneficiază de aceste două politici pentru a păstra un nivel cel puţin la fel de ridicat al alocărilor pentru coeziune şi agricultură ca în prezentul exerciţiu bugetar, 2014-2020”.

Similare
RECOMANDĂRI