Ex-ministru al Finanţelor, despre soluţii în locul creditului rus: Guvernul trebuie să se concentreze pe reformele necesare pentru a accesa suportul bugetar din partea UE
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ex-ministru al Finanţelor, despre soluţii în locul creditului rus: Guvernul trebuie să se concentreze pe reformele necesare pentru a accesa suportul bugetar din partea UE

Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon şi Guvernul Chicu trebuie să înceteze să blameze opoziţia pentru declararea drept neconstituţional a Acordului de credit dintre R. Moldova şi Rusia şi să se apuce de lucru în beneficiul cetăţenilor. De această părere este fostul ministrul al Finanţelor Natalia Gavriliţa, care spune că în locul creditului de 200 de milioane de euro inclus, autorităţile pot găsi alte soluţii, inclusiv suportul bugetar în valoare de circa 140 de milioane de Euro, dar care este condiţionat de realizarea reformelor.

Natalia Gavriliţa spune că soluţia pentru buget este la suprafaţa şi nu afectează nicidecum plăţile pentru salarii şi pensii şi finanţarea pentru agenţii economici, aşa cum spune Igor Dodon:

„În contextul crizei ne putem trece anul acesta fără aeroporturle lui Dodon şi drumurile în jurul acestora, şi putem reduce cheltuielile pentru ele cu suma împrumutului rusesc. Între timp, Guvernul trebuie să se concentreze pe reformele necesare pentru a accesa suportul bugetar din partea UE în valoare de circa 140 milioane de Euro, care nu este inclus în buget, şi să negocieze un nou program cu Fondul Monetar Internaţional, iar finanţarea obţinută s-o orienteze spre necesităţile cetăţenilor şi agenţilor economici”, spune fostul ministru din Guvernul Sandu.

Amintim că ieri, 7 mai, Curtea Constituţională a decis că Acordul de împrumut cu Rusia contravine legii supreme., declarândul neconstituţional. Igor Dodon a învinuit opoziţia de acest lucru, declarând că „această decizie politizată afectează în mod direct salariaţii, pensionarii, sistemul medical, mediul de afaceri, întreaga economie, care avea acum nevoie de resurse financiare pentru a ieşi din criza în care se află după această lungă perioadă de pandemie”, deşi acesta era planificat, iniţial, pentru a finanţa proiectele de infrastructură.
 

Reacţia lui Igor Dodon la decizia Curţii Constituţionale privind anularea Acordului de împrumut cu Rusia

Similare
RECOMANDĂRI