Expert. 80% dintre companiile din Republica Moldova duc lipsă de proceduri anticorupţie
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expert. 80% dintre companiile din Republica Moldova duc lipsă de proceduri anticorupţie

Economia Republicii Moldova este mică, iar de cele mai multe ori businessul este obligat să-şi rezolve problemele prin şpagă pentru a-şi uşura activitatea, consideră expertul IDIS Viitorul, Viorel Pîrvan. Iar lipsa normelor interne anticorupţie în companie frânează posibilitatea desfăşurării businessului pe alte pieţe unde sunt standarde înalte de integritate şi etică în afaceri.

Pe de altă parte, implementarea programelor de combatere a corupţiei va aduce beneficii reputaţionale, care îi va permite extinderea afacerilor şi peste hotarele ţării, în mod special pe piaţa Uniunii Europene. Este opinia exprimată de către expertul IDIS Viitorul, Viorel Pîrvan în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”.

Expertul susţine că 80,8% din companii nu au elaborat un program de acţiuni cu norme şi proceduri speciale anticorupţie, 76,5% din companii nu au proceduri prin care să fie prevenită şi sancţionată mita, 66,1% din agenţii economici nu dispun de proceduri prin care să fie prevenite conflictele de interese, iar 72% din companii nu fac cunoscute propriile politici anticorupţie potenţialilor parteneri de afaceri şi nici nu evaluează dacă aceştia au programe anticorupţie eficiente.

O soluţie pentru combaterea corupţiei în rândul businessului este elaborarea codului de guvernanţă corporativă, care se regăsesc preponderent în companiile mari. Acestea pot fi aplicate şi întreprinderilor mici şi mijlocii, care pot prelua principiile de guvernanţă corporativă. De asemenea, companiile pot elabora Coduri de conduită, care sunt multiple şi diferite şi reflectă cultura unică a fiecărei companii. Acestea au la bază aceleaşi principii şi anume: respectarea legilor şi desfăşurarea afacerilor cu integritate.

Viorel Pîrvan spune că avantajele respectării normelor de conformare anticorupţie pentru întreprinderile mici şi mijlocii sunt că ţara este mică şi respectiv, ”toţi te vor cunoaşte că eşti corupt. Acest fapt te va împiedica să atragi noi parteneri de afaceri din ţară, în special companiile mari, fie cele cu capital străin sau capital mixt, care au deja şi se conduc în activitatea lor de programe şi politici interne anticorupţie”.

”Corporaţiile multinaţionale vor căuta acei parteneri de afaceri în Republica Moldova care implementează programe de conformitate şi politici anticorupţie în cadrul companiei. Ba mai mult, organizaţiile internaţionale acordă credite avantajoase cu dobândă mică, însă ele nu vor acorda împrumuturi companiilor corupte. Firmele cu politici de combatere a corupţiei se bucură accesul facil la bani ieftini pe o perioadă lungă”, a concluzionat Pîrvan.

Similare
RECOMANDĂRI