Expert:  Asumarea de răspundere a Guvernului Chicu este parte a agendei electorale a preşedintelui Dodon
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expert: Asumarea de răspundere a Guvernului Chicu este parte a agendei electorale a preşedintelui Dodon

Guvernul Chicu a vrut să-şi asume, săptămâna trecută, responsabilitatea pentru un pachet de legi care include şi rectificarea bugetului. Nu a reuşit, pentru moment, pentru că opoziţia a boicotat şedinţele Parlamentului, cerând guvernului să renunţe la această măsură extremă şi să înainteze legile pentru o dezbatere normală în legislativ. Guvernul însă, nu renunţă la asumarea răspunderii, motiv pentru care se speculează că ar vrea, de fapt, să-şi forţeze propria demitere. Este ceea ce crede şi Veaceslav Negruţa, fost ministru de finanţe, astăzi expert la Transparency International Moldova.

Expertul a vorbit, în cadrul unui interviu oferit pentru Europa Liberă, că problema acestei asumări de răspundere este faptul că, în primul rând, nu au fost luate în calcul ultimele evoluţii macroeconomice: 

„Deci, noi avem toate semnalele clare de la Fondul Monetar vizavi de evoluţia ulterioară, prognozele sunt mult mai proaste, respectiv în Republica Moldova nu a fost recalculată sau luată în calcul o tendinţă mult mai proastă vizavi de creşterea Produsului Intern Brut şi, respectiv, având în vedere evoluţii mai proaste, rectificarea de buget, în cazul de faţă prin această asumare, trebuia să prevadă inclusiv, în primul rând, revizuirea veniturilor la buget”. 

Veaceslav Negruţă spune că percepţia şi înţelegerea sa este că rectificarea de buget prin asumare de răspundere este „una grăbită, una boţită de către guvern”.

„Ba mai mult, această rectificare, care, printre altele, prevede anumite majorări de salarii, anumite angajamente de ordin social, anumite lucruri care poartă un caracter social atât de necesar într-o perioadă de criză, nu văd cum nu puteau fi susţinute într-un parlament, care, cel mai probabil, e şi în ajun de o campanie electorală. Dacă guvernul ar fi ales să meargă în parlament să prezinte rectificarea de buget, cu mare certitudine pot să zic că avea să aibă susţinerea tuturor actorilor politici în parlament. 

De ce a torpedat guvernul această asumare de răspundere, explicaţia unică pe care eu o văd, eu zic că e vorba de o parte a agendei electorale a preşedintelui Dodon, care forţează nota pentru: 1. a-şi puncta anumite puncte electorale în campania aceasta electorală şi 2. nu exclud, pentru a scoate de sub lovitură sau a retrage, sau a oferi un exit propriului guvern, care, la acest moment, prezintă o povară pentru preşedintele Dodon, care nu are cum să critice propriul guvern, dar el are nevoie de linii de atac în ultimele patru luni de până la alegeri.”

Similare
RECOMANDĂRI