Expert: Creşte gradul de îndatorare. Gospodăriile casnice s-au împrumutat în 2018 echivalentul a peste 9% din PIB
Sursa foto:IDIS Viitorul Vizualizari:

Expert: Creşte gradul de îndatorare. Gospodăriile casnice s-au împrumutat în 2018 echivalentul a peste 9% din PIB

Gradul de Îndatorare a gospodăriilor casnice în 2018 a atins nivelul de 9,2% din PIB, iar în 2019 se va apropia de 11% din PIB. Asta reprezintă de 5 ori mai mult decât acum 15 ani în urmă, scrie pe blogul său economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă.

Totuşi gradul de îndatorare a gospodăriilor casnice din Moldova este de 6 ori mai mic decât media europeană şi de aproape 2 ori mai mic decât media ţărilor din regiune.

De fapt, după criza din 2014 persoanele fizice au devenit clientul de bază al întregului sector financiar şi această tendinţă se va menţine şi în anii următorii, mai spune expertul.

Drept consecinţă va creşte gradul de îndatorare a gospodăriilor casnice, apropiindu-se de media regională, şi cel mai probabil anul acesta sau maxim în 2-3 ani, portofoliul de credite oferite persoanelor fizice va depăşi creditele oferite persoanelor juridice.

Gospodăriile casnice contractează credite pentru:

  1. Consum
  2. Ipotecă
  3. Leasing pentru procurarea de automobile
  4. Credite pentru iniţierea unei afaceri

Conform datelor agregate de la Banca Naţională, Comisia Naţională a Pieţei Financiare şi Biroului Naţional de Statistică, În 2018 gospodăriile casnice s-au împrumutat cu circa 4,8 miliarde lei, cea ce este de patru ori mai mult decât media din ultimii ani, scrie Veaceslav Ioniţă pe blogul său.

„După anul 2014, când băncile şi-au redus considerabil creditarea agenţilor economici, persoanele fizice au devenit clientul preferat atât al sectorului nebancar cât şi cel bancar.

Drept consecinţă, dacă până în anul 2014 creditare persoanelor fizice de către instituţiile financiare constituia 15% din totalul creditelor acordate, restul revenindu-le persoanelor juridice. Atunci în 2018 ponderea persoanelor fizice s-a ridicat până la 40% din întreg portofoliul de credite”.


 

Principalul creditor al Gospodăriilor casnice rămâne a fi sectorul bancar, cu o cotă de 53,8%, urmat de Companiile de MicroFinanţare care deţin o cotă de 36%. Sectorul de microfinanţare şi-a crescut considerabil portofoliul de creditare a persoanelor fizice în ultimii 5 ani, de la 1,4 miliarde lei în 2013 şi o cotă de piaţă de 20% la 6,7 miliarde lei în 2018 şi o cotă de piaţă de 36%. Drept rezultat, companiile de microfinanţare în această perioadă au câştigat bătălia în faţa sectorului bancar care chiar dacă şi-a majorat portofoliul de credite de la 4,9 miliarde lei în 2013 la 10 miliarde lei în 2018, totuşi cota sa de piaţa s-a redus de la 69% în 2013 la 53,7% în 2018.

Pentru 2019-2020 expertula anticipează următoarele evoluţii.

  1. Va creşte semnificativ portofoliul de credite oferit persoanelor fizice , cu min 4,5-6 miliarde lei anual. Acest fapt va avea două consecinţe majore: a) Gradul de îndatorare a Gospodăriilor Casnice va creşte anual 1,5-2 puncte procentuale, cea ce înseamnă atingerea nivelului de15% din PIB în următorii 3-4 ani, un nivel comparabil cu media regională, b) Portofoliul de credite oferite persoanelor fizice în 1-2 ani va depăşi pe cel oferit persoanelor juridice.
  2. Cel mai probabil în 1-2 ani sectorul ne-Bancar va depăşi sectorul bancar în creditarea persoanelor fizice.
  3. Pentru a menţine cota de piaţă şi a atrage persoanele fizice, băncile vor dezvolta diverse produse bancare atractive pentru persoanele fizice în special în domeniul creditelor de consum şi cele ipotecare.

„Cert este un lucru, Moldova întră activ în era consumului bazat pe împrumuturi financiare, iar instituţiile financiare, trebuie să accelereze lansarea produselor sale pe piaţă, pentru a nu pierde din cota de piaţă care va creşte puternic în următorii ani”, mai spune Ioniţă.



Similare
RECOMANDĂRI