Expert economic: Guvernul ar trebui să îşi facă un plan anticriză mai ambiţios, chiar dacă nu are toată acoperirea financiară
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expert economic: Guvernul ar trebui să îşi facă un plan anticriză mai ambiţios, chiar dacă nu are toată acoperirea financiară

Guvernul ar trebui să îşi facă un plan anticriză mai ambiţios, chiar dacă nu are toată acoperirea financiară. De această părere este expertul economic, Veaceslav Ioniţă, care a declarat, în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova, că autorităţile ar trebui să aplice programe de subvenţionare directă a întreprinderilor şi cetăţenilor.

„Vor trebui optimizate cheltuielile, să împrumute mult şi pe intern, dar cel mai important este să identifice măsuri de finanţare directă a micului business, a companiilor, iar facilităţile fiscale să fie al doilea instrument. Facilităţile fiscale trebuie să fie, dar ca instrument secundar. Să nu uităm că facilităţile fiscale tot sunt cheltuieli ale bugetului numai că sub o altă formă, iar oamenii de multe ori nici nu le văd, nu le realizează şi nici nu înţeleg au avut loc sau nu. Ar trebui să vină prin subvenţionare directă prin anumite programe pentru întreprinderi şi cetăţeni”, a spus Veaceslav Ioniţă.

Totodată, expertul economic a afirmat că autorităţile de la Chişinău ar putea utiliza în planul anticriză banii pe care FMI i-ar oferi Republicii Moldova. „Guvernul trebuie să aibă un plan anticriză cu un buget de 4 miliarde de lei. FMI a anunţat că este gata 2 miliarde, acum a zis că e gata să dubleze suma. Apoi Comisia Europeană va da nişte bani, Banca Mondială. Veniturile fiscale vor scădea, noi trebuie să suplinim cu bani şi datoria Republicii Moldova, iar ceea ce vine de la FMI am putea utiliza pentru un buget anticriză. Consider că este corect să nu impozitezi pe cei care dau salarii, este o măsură bună, dar mă tem că nu va beneficia nimeni de ea, mă refer la întreprinderile mici”, a mai spus el.

„Guvernul nu trebuie să inventeze foarte mult, multe state au aprobat soluţii, ele sunt soluţii generale ce trebuie adaptate bugetelor acelor ţări, trebuie adaptate la realitatea din ţară. Guvernul ar trebui să fie mai atent şi să aplice urechea la ceea ce spun experţii, opoziţia, la ceea ce s-a făcut peste hotare şi modelând anumite scenarii să vii cu soluţii, nu îţi trebuie decât vreo trei zile, faci nişte consultări publice şi vii cu soluţiile cele mai bune şi le aprobi. Întreaga societate şi clasa politică tre să se consolideze", a menţionat liderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, în cadrul aceleaşi emisiuni.

El a menţionat că măsurile fiscale aprobate de Executiv nu vor avea efecte asupra întreprinderilor, iar o bună parte dintre acestea vor falimenta. „Ceea ce a aprobat Guvernul nu aduce nimic plus valoare economiei ţării. Tebuia să găsească altă formă Guvernul care să susţină întreprinderile şi angajaţii. Sunt industrii întregi care vor muri dacă statul nu vine cu anumite propuneri sustenabile. Dacă e să ne uităm în bugetul actual sunt cheltuieli care nu mai sunt importante, ce ţin de bugetele autorităţilor locale legate de cheltuieli pentru infrastructura rutieră, cheltuieli legate de achiziţii, bani ce ar trebui puşi în acest fond anticriză, ceea ce şi-a asumat Guvernul este zero din punct de vedere al efectelor şi o să vedeţi că criza ne bate la uşa", a menţionat Andrian Candu.

Amintim că astăzi Guvernul şi-a asumat răspunderea pe un proiect de lege ce prevede mai multe facilităţi fiscale în perioada instituirii stării de urgenţă. Mâine, premierul Ion Chicu urmează să vină în Parlament pentru a prezenta proiectul de lege.

Similare
RECOMANDĂRI