Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expert în economie: Criza energetică din Republica Moldova este critică, dar gestionabilă

Panica creată în jurul crizei energetice depăşeşte cu mult pericolul real. Cel puţin asta crede expertul în economie, Veaceslav Ioniţă. El spune că această criza a gazelor va dura maxim unul sau doi ani, iar deciziile politice eronate ar putea să ne afecteze pe zeci de ani. Expertul susţine că Republica Moldova poate face faţă scumpirilor, iar povara economică nu va fi mai mare decât anii trecuţi.

Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, în cazul în care autorităţile nu reuşesc să semneze un contract cu Gazprom, şi va achiziţiona gaze naturale de pe piaţa speculativă, preţul mediu de import va fi de 560 de dolari mia de metri cubi. Preţul anual la importul de produse energetice va creşte de la 600 de milioane de dolari până la 1 miliard 240 de mii de dolari. Expertul explică că astfel de crize au mai fost şi în alţi ani. Doar că acum acest şoc îl putem trece mult mai uşor deoarece povara energetică este mai mică şi poate ajunge la maxim 11 la sută din PIB-ul Republicii Moldova.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Republica Moldova nu mai poate fi şantajată pe segmentul energetic. Da, majorarea preţului este ceva neplăcut, da, creşterea preţului este ceva neplăcut, dar nu este de moarte, deci noi în prezent putem trece şocurile cu mult mai uşor decât le treceam chiar 5-6 ani în urmă. Deciziile politice trebuie luate cumpătat din simplul motiv că pentru Republica Moldova în prezent, presiunea asupra economiei, asupra populaţiei asupra bugetului public este de 4,5 ori mai mică.”

Potrivit expertului, în cel mai grav scenariu, majorarea preţului pe timp de iarnă ar putea fi de până la 9 lei. Aici ar trebui să intervină Guvernul şi să identifice circa 600 milioane de lei pentru a achita cei doi lei pentru subvenţionarea preţului.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Cel mai echilibrat scenariu este să majorăm tariful pană la 9 lei pentru consumatorul casnic, da este o creştere, însă este aproximativ comparabilă cu cea ce am avut în 2015. Deci dacă noi avem acum 4 lei 90 bani şi va creşte pană la 9 lei Guvernul să ofere o subvenţie de 2 lei, în acest caz preşul mediu a gazului care îl va plăti consumatorul pană la 100 de metri cubi va fi de 7 lei, noi am plătit acest preţ acum câtiva ani.”

Expertul recomandă ca majorarea preţului să fie făcută treptat. Nu mai mult de 30-40 la sută la prima etapa. Iar următoarea majorare să fie după ce se termină iarna, astfel ca cetăţenii, vara, când consumul este mic să poată achita facturile restante. Ioniţă mai spune că Republica Moldova trebuie să implementeze de urgenţă pachetul energetic trei, amânat timp de 10 ani.

Iar acest pachet energetic trebuie să includă crearea Bursei de Mărfuri. Săptămâna viitoare, la Chişinău, vor veni reprezentanţii bursei de mărfuri din România pentru a da o mână de ajutor. În Republica Moldova, în perioada de iarnă consumul total de gaze naturale este de aproximativ 180 milioane de metri cubi, iar vara scade până la 50 milioane de metri cubi.
Similare
RECOMANDĂRI