Expert: În lunile aprilie şi mai, piaţa valutară s-a contractat cu peste 42%
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expert: În lunile aprilie şi mai, piaţa valutară s-a contractat cu peste 42%

În lunile aprilie şi mai, perioadă de pandemie, piaţa valutară din Republica Moldova s-a contractat cu peste 42%. Valoare maximă în istoria ţării. Mult mai mult decât a fost în criza din anul 2015, când într-o astfel de perioadă, piaţa valutară s-a redus cu 31%. Este concluzia expertului în politici economice al IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă.

Expertul menţionează că „rulajul total al pieţei valutare a scăzut cu 543 de milioane de dolari, de la 1,277 de milioane de dolari în 2019 la 734 de milioane de dolari în 2020”.

Totodată, susţine că „rulajul pieţei din lunile aprilie şi mai 2020 a fost cel mai mic din ultimii opt ani, de când Banca Naţională a Moldovei publică datele lunare”.

„Estimăm că ultima dată aşa rulaje mici au fost cel mai probabil tocmai în anul 2010”, spune expertul.

Veaceslav Ioniţă afirmă că scăderea pieţei valutare a avut loc pe toate componentele. Cumpărările de valută de la persoanele fizice s-au redus cu 290 de milioane de lei sau cu 45%, de la 640 de milioane de dolari în 2019 la 350 de milioane de dolari în 2020 Această scădere, explică expertul, a fost influenţată de mai mulţi factori. Este vorba de faptul că persoanele fizice nu au putut introduce în ţară valută din cauza carantinei şi a hotarelor închise.

De asemenea, persoanele fizice nu au schimbat valută, deoarece majoritatea unităţilor de comerţ nu au funcţionat, iar ei nu au avut unde şi pentru ce cheltui banii.

La fel, susţine expertul, cel mai probabil persoanele fizice acum fac economii de bani şi sunt mai prudenţi la efectuarea cheltuielilor. Această reducere de consum s-a făcut vizibilă prin scăderea încasărilor bugetare de la impozitele pe consum.

„Conform estimărilor noastre, bugetul de stat în lunile aprilie-mai a ratat cel puţin 1,2 miliarde de lei din TVA şi accize”, spune Veaceslav Ioniţă.

Economistul a mai constatat că vânzările de valută către persoanele fizice a scăzut cu 93 de milioane de dolari sau cu 42%, de la 219 milioane de dolari în 2019 la 126 de milioane de dolari în 2020 Această scădere se explică prin micşorarea procurărilor realizate în valută de către persoanele fizice şi prin reducerea înclinaţiei spre economii în valută a populaţiei.

Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, vânzările de valută către persoanele juridice s-au redus cu 159 de milioane de dolari sau cu 38%, de la 418 milioane de dolari în 2019 la 259 de milioane de dolari în 2020 Această scădere a cererii de valută din partea persoanelor juridice, explică expertul, cel mai mult a fost determinată de scăderea puternică a importurilor în Republica Moldova. Doar în luna aprilie exporturile au scăzut cu 230 de milioane de dolari, faţă de perioada similară a anului trecut.

Economistul afirmă că scăderea fără precedent a ofertei de valută din partea persoanelor fizice nu a afectat piaţa valutară, deoarece concomitent a scăzut şi cererea de valută. Astfel, piaţa valutară a scăzut cu peste 40%, dar a rămas în echilibru. Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, asistăm la un proces de contractare a pieţei valutare, determinată de încetinirea vieţii economice, provocate de criza de COVID-19.
Similare
RECOMANDĂRI