Expert: Provocarea bugetului pentru anul 2020. Sunt planificate 9,9 miliarde lei din granturi şi împrumuturi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expert: Provocarea bugetului pentru anul 2020. Sunt planificate 9,9 miliarde lei din granturi şi împrumuturi

În 2020 Guvernul intenţionează să obţină din granturi şi împrumuturi 9,9 miliarde lei, sumă record în toată istoria Republicii Moldova. Guvernul planifică să cheltuie în anul 2020 din Bugetul de Stat 51,5 miliarde lei, dintre care 9,9 miliarde sau 19,2% vor fi acoperite din Granturi şi împrumuturi.

Această sumă, dacă va fi realizată va fi o sumă record în istoria Moldovei, deoarece în cei 29 de ani de independenţă cel mai mult Guvernul a obţinut din granturi şi împrumuturi 6,3 miliarde lei în 2014, dintre care 4 miliarde erau granturi şi doar 2,3 miliarde lei împrumuturi, scrie pe blogul său economistul IDIS Viitorul, Veaceslav ioniţă.

Granturile & Împrumuturile pentru 2020 sunt provocarea de bază a Guvernului Chicu. În funcţie de capacitatea lor de a realiza acest obiectiv va depinde în ce măsură vor fi realizate toate obiectivele bugetare.

Cât de realist este să obţinem 9,9 miliarde lei din Granturi & Împrumuturi?

Granturi

Granturile în mărime de 1,8 miliarde lei nu pare a fi o sumă atât de mare. Noi în 2014 am reuşit să obţinem 4 miliarde lei granturi, dar de atunci relaţiile noastre cu partenerii externi din nefericire au fost deteriorate puternic. Din acest motiv în anul 2018 granturile obţinute de Moldova au constituit doar 365 milioane lei, minimul din ultimii 15 ani. În 2019 după instaurarea Guvernului Sandu am înregistrat o uşoară îmbunătăţire a relaţiilor.  În luna octombrie granturile primite de Moldova deja au atins cota de 842 milioane lei, dintre care 600 milioane lei sau 83% a fost obţinute după instaurarea Guvernului Sandu. Este greu de estimat în ce măsură Guvernul Chicu va reuşi să îmbunătăţească relaţiile cu partenerii externi şi dacă va reuşi să atragă cele 1,8 miliarde lei sub formă de granturi.

Împrumuturi Externe

La capitolul împrumuturi externe Guvernul Chicu în 2020 îşi propune să bată două recorduri absolute în istoria ţării:

1) să se  împrumute în valori absolute cu 9,5 miliarde lei. Pentru anul viitor Guvernul are de întors datorii mai vechi în sumă de 3 miliarde lei, iar pentru a obţine în Bugetul de Stat 6,5 miliarde lei, trebuie să împrumuţi 9,5 miliarde lei, dintre care 3 miliarde lei întorci datoriile mai veche, iar restul îi utilizezi pentru proiectele planificate.  Suma de 9,5 miliarde lei total împrumuturi externe, este o sumă record, de două ori mai mare decât recordul precedent din 2016, când Guvernul a reuşit să se împrumute cu 4,6 miliarde lei. Suma de 9,5 miliarde lei de asemenea este aproape de 4 ori mai mare decât media din ultimii 10 ani, care constituie 2,5 miliarde lei anual. Deci, când vorbim de împrumuturi externe trebuie să ţinem cont că există două cifre: a) Împrumuturi absolute, sau suma totală a împrumuturilor, b) împrumuturi nete, sau cea ce îţi rămâne de la banii împrumutaţi după ce întorci datoriile mai vechi.

2) să atragă 6,5 miliarde lei împrumuturi nete, cea ce este aproape de două ori mai mult decât recordul precedent din 2017 când sa reuşit atragerea a 3,5 miliarde lei. Această sumă este de 4 ori mai mare decât media din ultimii 10 ani, care constituie 1,5 miliarde lei.

În opinia mea dacă se va reuşi obţinerea Împrumuturilor Externe în mărime de 2,5 miliarde lei, vom considera aceasta drept o performanţă bună a Guvernului.

Împrumuturi interne

Guvernul intenţionează să se împrumute pe piaţa internă cu 1,6 miliarde lei. Guvernul a reuşit o astfel de performanţă o singură dată în istoria sa, în 2009, când s-a împrumutat pe piaţa internă cu 1,7 miliarde lei. însă în următorii 10 ani suma media cu care se împrumuta Guvernul pe piaţa internă a fost de 570 milioane lei anual sau de 2,8 mai puţin decât se planifică în 2020.

Împrumuturile pe piaţa internă au şi partea bună, dar şi partea proastă.

Partea bună a împrumuturilor interne: sunt uşor de accesat şi scade din presiunea pe piaţa financiară. Aici amintim că în prezent băncile din Moldova se confruntă cu exces de lichiditate în mărime de 26 miliarde lei. Banca Naţională este nevoită să sustragă sume record de bani, pentru care achită anual dobânzi în valoare de 700 milioane lei. Deci, Guvernul în felul acesta pune în circulaţie, banii care stau fără folos pe conturile Băncii Naţionale şi pentru care plătim dobândă.

Partea proastă a împrumuturilor interne: generează consum neacoperit cu nimic. Banii împrumutaţi de guvern pe intern, merg la consum şi imediat pe piaţa valutară. Guvernul se împrumută în lei, dar noi consumăm produse de import în valută. Din acest motiv împrumutul guvernului pe intern, generează creşterea cererii de valută pe piaţa valutară. Această cerere poate fi acoperită prin două modalităţi: 1) din rezervele Băncii Naţionale, ceea ce însemnă că vom mânca la anul rezervele BNM. 2) prin deprecierea valutei naţionale, cea ce înseamnă creşterea preţurilor.

Din acest motiv creditele interne sunt bune, dar trebuie accesate cu mare precauţie. Recomandarea mea este ca această sumă să nu depăşească nivelul de 2,5 miliarde lei în anul 2020.

Ce e de făcut când nu ai ce face?

Deci cel mai mare risc pentru Guvernul Chicu este neacumularea acestor 9,9 miliarde lei în buget. Ce soluţii există, dacă nu se reuşeşte acumulare de 5-6 miliard lei din Granturi & Împrumuturi. În opinia mea sunt următoarele soluţii

  1. Optimizarea cheltuielilor bugetare. Posibilităţi de optimizări a personalului există, cea ce ar putea aduce economii de 0,5-1 miliard de lei, dar în an electoral prea puţin probabil că Guvernul va recurge la acest instrument.
  2. Îmbunătăţirea administrării fiscale. Acest procedeu a fost utilizat în 2016-2017 şi a adus suplimentar în primul an 2,5 miliarde lei. Însă îmbunătăţirea administrări fiscale însemnă creşterea presiunii fiscale pe mediul de afaceri. Dacă şi se va recurge la acest instrument, el trebuie realizat cu mare precauţie. La noi mediul de afaceri şi aşa se află într-o stare deplorabilă. În opinia mea o sumă mai mare de 1 miliard lei din creşterea presiunii fiscal, va crea riscuri majore pentru economie.
  3. Reducerea investiţiilor. În perioadă de dificultate financiară, toate Guvernele din Moldova au recurs la acest procedeu de reducere a investiţiilor. Politic şi practic vorbim, în special în ajun de alegeri, prioritar sunt plăţile sociale sub formă de salarii şi pensii. Din acest motiv consider că acest instrument va fi instrumentul de bază în 2020 dacă nu se reuşeşte atragerea a 9,9 miliarde lei.

Deci în 2020 avem un Buget cu multe provocări. În primul rând este vorba de capacitatea guvernului de a stabili relaţii bune de cooperare cu partenerii externi, cea ce iar permite să se apropie de obiectivul propus de a atrage din Granturi & Împrumuturi 9,9 miliarde lei, cea ce constituie aproape 20% din cheltuielile Bugetului de Stat.



 

Similare
RECOMANDĂRI