Expert: Republica Moldova are nevoie de investiţii, nu de bani
Sursa foto:zf.ro Vizualizari:

Expert: Republica Moldova are nevoie de investiţii, nu de bani

Republica Moldova are nevoie de investiţii, nu de bani. În prezent, pe conturile băncilor din Republica Moldova sunt 15 miliarde de lei cu care băncile nu au ce face şi Banca Naţională este nevoită să blocheze aceşti bani. Declaraţia aparţine expertului economic de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniţă şi a fost făcută la emisiunea „Fabrika” de la un post de televiziune, transmite IPN.

Potrivit lui, Republica Moldova este ocolită de investiţii, dar are nevoie de acestea pentru că odată cu investiţiile străine nu vin doar banii, dar şi management şi tehnologii. Despre sistemul bancar, expertul spune că are nevoie de proceduri şi reguli interne foarte clare pentru ca să nu se mai facă escrocherii, să nu mai fie oferite credite care să nu mai fie întoarse. „În doi ani, în sistemul nostru bancar s-au adus sub formă de depozite 14 miliarde de lei. Oamenii au încredere în bancă. În total, acestea au 63 de miliarde de lei. Pe de altă parte, creditele cum nu se dădeau aşa şi nu se dau. Şi în loc la bancă banii să vină şi să plece, ei se blochează”, spune Veaceslav Ioniţă. Astfel, Banca Naţională a Moldovei este nevoită să ia aceşti bani şi să plătească băncilor dobândă din banii cetăţenilor.

Directorul Institutului Economiei de Piaţă, Roman Chircă, afirmă că sistemul bancar este reflecţia situaţiei din economie. Potrivit lui, printre problemele principale este supravegherea, guvernanţa corporativă joasă şi standardele acesteia în sistemul bancar. „Până la 70% din sistemul bancar este deţinut de companii off-shore, nu există o claritate în deţinătorii sistemului bancar – toate acestea rămân în continuare a fi probleme majore pentru întreg sistemul”, spune Roman Chircă.

Potrivit lui, în continuare există riscuri pe zona incompetenţei sau standardelor joase de gestionare a portofoliului de creditare. „Am impresia că băncile sunt deconectate de sistemul economic real, nu înţelege cum funcţionează agenţii economici, nu înţelege filosofia lor, nu înţelege necesităţile şi nu oferă portofolii”, a afirmat expertul.
Similare
RECOMANDĂRI