Expert: Sarabanda promisiunilor: Oferta electorală la unele partide inundă în fantasmagorii economice
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expert: Sarabanda promisiunilor: Oferta electorală la unele partide inundă în fantasmagorii economice

Campaniile electorale din Republica Moldova sunt inedite prin faptul că sunt lansate promisiuni noi pentru electorat, dar politicienii uită să le spună şi despre rezultatele înregistrate în precedentul mandat.

 În actuala campanie este un număr mare de actori, iar programele electorale ale unor partide sunt dea dreptul năstruşnice şi rupte de realitate, susţine în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, directorul de programe IDIS Viitorul, Viorel Chivriga.

Promisiunile electorale ale Partidul Democrat, care este primul în buletinul de vot, reflectă o poziţionare a formaţiunii pe câteva direcţii. Sunt unele propuneri care vor fi îndeplinite, iar altele care produc dureri de cap în prezent, va fi dificil de realizat, cum sunt cele legate de prestaţia instituţiilor, infrastructura feroviară şi modernizarea parcului de vagoane şi locomotive. Cei drept, în prezent pentru prima oară în ultimele 3 decenii au fost achiziţionate 10 locomotive diesel de producţie americană. În ceea ce priveşte calitatea cadrului de afaceri e posibilă o schimbare de proporţii, dar trebuie să vedem care va fi garnitura guvernamentală şi dacă partidul va avea suport chiar în interiorul instituţiilor de stat. Extinderea reţelei de centre de excelenţă şi inovaţie digitală, după modelul Tekwill, aplicarea tehnologiilor IT, sunt promisiuni, care reflectă o abordare pozitivă, care schimbă viziunea pe dimensiunea economică a clasei politice. Ceea ce ţine de dezvoltarea rurală se putea face mai mult. Satele moldoveneşti se confruntă cu o lipsă acută de oameni, elemente de infrastructură, utilităţi şi lipsa pieţei de desfacere pentru cei care fac business în localităţile rurale.

”Blocul electoral ACUM are o abordare complet diferită faţă de celelalte partide. Are un amalgam de propuneri venite din partea sectorului academic. Sunt unele propuneri interesante, dar este greu de înţeles cum sunt livrate aceste promisiuni potenţialilor alegători în condiţiile în care campania electorală decurge cu ”viteza luminii”. Sunt propuneri legate de partea economică şi socială ce vizează, la fel, creşterea salariilor, pensiilor şi majorarea volumului investiţiilor. Partea pozitivă este legătura economică cu celelalte sectoare, lucru care nu prea este vizibil la celelalte partide. Concluzia este că potrivit blocului electoral, situaţia din ţară poate fi îmbunătăţită dacă va fi o altă guvernare, dacă instituţiile statului vor ajunge la un alt nivel şi dacă vor fi implementate practicile din statele care au implementat reforme. Pe partea ce ţine de intrarea pe pieţe sunt unele confuzii cum ar fi reducerea complexităţii procedurilor vamale la exportul produselor agricole. Lucru care deja este realizat. Pe dimensiunea dezvoltării rurale, promisiunile sunt asemănătoare cu cele lansate de PDM.

Referindu-se la promisiunile PSRM, directorul de programe, Viorel Chivriga e de părere că  o mare parte a angajamentelor sunt populiste. Este banală propunerea cu ritmurile de creştere de două ori a PIB-ului, deoarece iniţial e necesară o bază sănătoasă de creştere economică. Alte propuneri banale fără explicaţii este majorarea de şase ori a ritmului de creştere a producţiei industriale, a investiţilor anuale de un miliard de euro din Federaţia Rusă, majorarea de 2 ori a mijloacelor Fondului naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural. Sunt o serie de propuneri cum ar fi regândirea direcţiei parteneriatelor pe care le are Republica Moldova. Ţara noastră are deja un cadru de reglementare a comerţului exterior care este de invidiat pentru multe state. Problema e că nu pot fi aplicate aceste oportunităţi. Avem Acordul de Liber Schimb cu UE, Acordul de liber schimb cu CSI, Acordul CEFTA şi  o mulţime de acorduri bilaterale. PSRM dacă ar fi fost la guvernare ar fi fost mai atent la lansarea unor iniţiative. E nevoie de o viziune care necesită a fi ancorată la realitate.

În concluzie, Viorel Chivriga susţine că celelalte partide nu abundă în promisiuni şi mai mult se axează pe afirmaţii şi declaraţii. Excepţie face Partidul Şor, care promite înfiinţarea colhozurilor, fără a indica modul în care doreşte să realizeze colectivizarea. Lucru imposibil de realizat ţinând cont de experienţa amară a populaţiei Republicii Moldova.

Similare
RECOMANDĂRI