Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Experţi: Băncile din R. Moldova oferă acum cele mai ieftine credite din istorie

Creditele au atins un record minim istoric  şi sunt acum cele mai ieftine din istoria Republicii Moldova. Experţii susţin că acest fapt se datorează unui mecanism aplicat de Banca Naţională care a generat o reducere a dobânzilor. Tot ei spun că ieftinirea făcută de bănci este una modestă şi ar fi un bun moment să vă împrumutaţi, chiar dacă întregul context economic nu e tocmai favorabil.

Pe parcursul anului 2020, Banca Naţională a Moldovei a scăzut până la jumătate dobânda de bază. Era 5,5% şi a atins nivelul de 2,65%. Acest fapt, teoretic, trebuia să atragă după sine o reducere considerabilă a tuturor dobânzilor la credite.

SERGIU GAIBU, expert economic: „Una dintre sarcinile principale la BNM a fost să stimuleze creditarea astfel încât aceste lichidităţi să fie cât mai multe utilizate în economie pe măsura posibilităţilor. În pofida faptului că a fost un an de criza, totuşi volumul de creditare lentă a fost cu un trend de creştere ceea putem spune că obiectivele BNM au fost satisfăcute.”

Totuşi, băncile au scăzut nesemnificativ dobânzile, susţine analiştii economici. Datele BNM arată că, în decembrie 2020, volumul creditelor acordate în moneda naţională a fost de 2,3 miliarde de lei, adică cu 12,3% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019. În schimb, s-a redus cu aproape 15% volumul creditelor în valută.

VOLUMUL CREDITELOR ACORDATE ÎN DECEMBRIE 2020
Sursa: http://bnm.md

Credite în lei: 2 357,9 milioane lei
Credite în valută: 872,7 milioane lei

Dintre credite, cele mai multe, aproape 55%, au fost luate de agenţi economici iar 36% au fost la persoane fizice.

BENEFICIARII DE CREDITE, DECEMBRIE 2020
Sursa: http://bnm.md

Societăţi comerciale nefinanciare: 54,6%
Persoane fizice: 36,6%
Mediu financiar nebancar: 5,7%
Persoane fizice care practică activitate: 3,1%

Datele BNM mai arată că cele mai atractive au fost creditele cu termene de la 2 până la 5 ani. Acestea au fost acordate cu o rată medie a dobânzii de 7,8 la sută. Totuşi, lichidităţi sunt mai mult decât suficiente în sistemul bancar.

SERGIU GAIBU, expert economic: „Chiar dacă am ajuns la un record minim, oricum această dobândă este mai mare spre exemplu ca în România sau ca în UE. În acelaşi timp, persoanele fizice şi volumul creditelor, spre exemplu, pentru achiziţionarea apartamentelor, este în creştere în pofida faptului că este criză.”

Experţii economici mai spun că procesul de scădere a dobânzilor la credite a început încă în 2019. Trendul s-a menţinut şi mai mult în 2020, odată cu declanşarea crizei pandemice. Astfel, acum sunt cele mai ieftine credite din cei 30 de ani de independenţă a Republicii Moldova. Economiştii susţin că acum ar fi un bun moment de luat credite, doar că există şi un anumit risc.

SERGIU GAIBU, expert economic: „După potenţialul care îl are acum e cel mai bun pentru istoria Moldovei. Piaţa financiar-bancară are potenţial şi resursele sunt relativ ieftine comparativ cu perioadele anterioare. Dar nu trebuie să uităm că sectorul real a suferit foarte mult, este în criză şi capacitatea de absorbţie de la sectorul real este acum foarte redusă.”

 Statistica mai arată că volumul total al creditelor contractate în 2020 a crescut cu 14% în cazul celor luate în lei. În cazul împrumuturilor bancare în valută străină majorare este doar de 4 puncte procentuale.
 
Similare
RECOMANDĂRI