Experţi: „BERD este mai mult decât un investitor. Scopul său este să însănătoşească banca"
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Experţi: „BERD este mai mult decât un investitor. Scopul său este să însănătoşească banca"

Implicarea consorţiului HEIM Parteners, condus de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în acţionariarul B.C. „Moldova Agroindbank” S.A. una din cele trei bănci aflate sub supravegherea specială a Băncii Naţionale, va contribui în mod cert la transparentizarea sistemului bancar şi la însănătoşirea acestuia. De această părere sunt experţii, care salută revenirea BERD-ului pe piaţa bancară din Republica Moldova, dar trag atenţia la unele aspecte.

Experţii spun că găsirea unor soluţii pentru băncile aflate sub supravegherea BNM este una din condiţionalităţile în relaţiile cu partenerii externi.

Potrivit Guvernatorului BNM, Sergiu Cioclea, după venirea consorţiului de investitori la MAIB, proporţia de active bancare gestionate de grupuri internaţionale cu reputaţie bună a ajuns la 70%.

„Este un progres incontestabil, un pas gigant pe calea transparentizării acţionariatului şi funcţionari sistemului bancar din Republica Moldova. Încă nu demult, puţini ar fi pariat pe un asemenea rezultat. Împreună am demonstrat că e posibil. Un alt aspect important al acestei tranzacţii este consolidarea financiară a sistemului bancar naţional. Cu o cota de piaţă de circa 30%, MAIB este o bancă sistemică, cu alte cuvinte o bancă de bunăstarea căreia depinde sănătatea întregului sistem.

(…) În sfârşit, intrarea pe piaţa din Republica Moldova a unui consorţiu internaţional în frunte cu BERD va apropia sistemul nostru bancar de piaţa europeană şi va accelera transferul de tehnologii, produse bancare, inovaţii financiare, bune practici de gestiune şi guvernanţă”, spune Cioclea.
 
 Expert: „Scopul BERD-ului este să însănătoşească banca şi apoi să o vândă”

Veaceslav Ioniţă, expert IDIS Viitorul, susţine ideea că vânzarea acţiunilor MAIB unor investitori internaţionali, este un pas înainte, iar scopul BERD-ului este să crească performanţa băncii, pentru vânzarea ulterioară a pachetului unui investitor din domeniu.

„Sistemul bancar a trecut printr-o criză profundă, în urma căreia evident că avem nevoie de însănătoşirea acestui sistem. Băncile noastre acumulează bani, dar nu pot acorda credite. În ultimii doi ani au avut un surplus de 15 miliarde de lei, bani care stau “morţi” în conturile băncii, bani care nu intră în ecnomia naţională. Din acest motiv, noi avem nevoie să rezolvăm câteva probleme: calitatea acţionariatului, administrarea internă a băncilor şi procedurile de oferire a creditelor, ca acestea să fie legale, transparente şi performante.

BERD este un acţionar de tranziţie, scopul BERD-ului, în opinia mea este să însănătoşească banca, să o aducă la o performanţă ridicată şi apoi să o vândă. Pentru asta a şi fost creat: ca să vină în ţări precum Republica Moldova, unde nu prea vin alţii, şi să creeze un context, un cadru administrativ.
BERD nu este doar un investitor, ci şi asistent pentru Guvernul nostru, pentru că el este cel care vine cu recomandări, cel care încearcă să aducă ţara la un minim standard de cultură bancară, pentru ca după asta, să vină investitorii privaţi şi să cumpere banca”, a menţionat Veaceslav Ioniţă pentru TVR MOLDOVA.

Potrivt expertului, BERD are o voce puternică în Republica Moldova atât în relaţia cu Guvernul, cât şi în relaţia cu Banca Naţională, respectiv are toate instrumentele necesare, inclusive politice ca să preseze autorităţile de la Chişinău să ia toate măsurile pentru a nu mai fi posibil ceea ce s-a întâmplat în 2014-2015.

„BERD devine un investitor important nu doar într-o singură bancă”

De aceeaşi părere este şi expertul Transparency International, fostul ministrul al Finanţelor, Veaceslav Negruţă, care spune că în continuare, BERD trebuie „să impună, prin prezenţa sa, reguli corecte şi transparente de joc, iar alte bănci să-i urmeze exemplul”.

„Sigur că BERD este un investitor strategic. Pe de o parte, asta ar trebui să dea mai multe semne certitudine pentru sectorul bancar şi pentru serviciile bancare. Totodată, trebuie de luat în considerare că BERD devine un investitor important, nu doar într-o singură bancă comercială, ci în mai multe. Iar aici apare o altă parte a discuţie, ce ţine de acţiunile aceluiaşi jucător cu activitate bancară prin diferite bănci.

Eu sunt sigur că Consiliul Concurenţei, dar şi Banca Naţională va fi cu ochii pe tot ce se întâmplă în domeniul competitiv şi concurenţial bancar, astfel ca să avem întradevăr servicii bancare sigure şi eficiente, şi care să satisfacă cerinţele consumatorilor”, opinează expertul.

De altfel, Negruţă preciează că este vorba despre revenirea BERD-ului la MAIB, întrucât a mai deţinut acţiuni în această bancă în anii ’90 şi începutul anilor 2000.

„BERD cunoaşte piaţa şi este conştient în ce investeşte banii. Nu cred că se aşteaptă la mari surprize. Mult contează dacă BERD va fi acel promotor al noilor standarde de bună guvernare şi va impune anumite reguli de joc, alături de BNM.

Important este ca BERD să nu se adapteze la condiţiile de piaţă de aici, în materie de  guvernanţă entităţilor bancare. Regulile de aici au arătat că nu sunt cele mai corecte şi transparente”.

Riscurile statului

Potrivit lui Veaceslav Negruţă, astfel de metode, cu atragerea statului în transparentizarea forţată a acţionarilor din bănci, ar putea să implice anumite costuri de ordin legal şi financiar, care sunt transpuse pe seama statului.

„Sper să nu se întâmple ca să ajungă RM în litigii internaţionale cu foşti acţionari, care s-ar putea să se considere cumva expropriaţi, şi atunci statul ar avea de dat explicaţii şi de a compensa nişte eventuale pierderi.

De fapt, ăsta a fost şi scopul implicării statului în această formulă, ca astfel de riscuri să nu apară cu viitorii proprietari: BERD şi partenerii din consorţiu s-au asigurat că astfel de litigii nu le vor fi imputate lor, şi dacă vor apărea – vor rămâne în gospodăria statului”, explică expertul.

„Un nou management, o nouă abordare”

Investitorii care au venit pe piaţa bancară din Republica Moldova, atât în acţionariatul Victoriabank, cât şi în acţionariatul MAIB, promit produse calitative şi europene. Întrebat dacă celelalte bănci, care activează în actualele condiţii şi cu actualele produse, riscă să se afle într-o poziţie dezavantajată, Veaceslav Ioniţă se arată convins că o companie străină îi poate mobiliza şi pe ceilalţi participanţi ai pieţei:  „Eu cred că noi avem nevoie de un nou management, o nouă abordare. În lipsa de concurenţă, băncile noastre se jucau „de-a economia”. Iar criza bancară a arătat foarte bine toată „frumuseţea”.

Amintim că astăzi,  consorţiul HEIM Partners Limited format din Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Invalda INVL - societate de investiţii cotată din Lituania şi Horizon Capital –gestionar a unui fond de investiţii creat de instituţii financiare internaţionale notorii a achiziţionat astăzi 41,09% din B.C. „Moldova Agroindbank” S.A. 

Vezi AICI cât a costat tranzacţia.
 
Similare
RECOMANDĂRI