Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Experţi: Criza provocată de COVID-19 va lovi cel mai mult în Întreprinderile Mici şi Mijlocii

Pandemia de COVID 19 va afecta întreaga economie a Republicii Moldova, iar cele mai greu lovite vor fi întreprinderile mici şi mijlocii. Este opinia experţilor economici, lansată în cadrul dezbaterilor organizate de Institutul pentru Politici şi Reforme Europene. Totuşi, potrivit experţilor, criza de COVID va avea şi efecte pozitive asupra societatii. De exemplu, se va renunţa, treptat, la plăţile în numerar.

Întruniţi intr-o dezbatere online, expertii economici s-au aratat convinsi ca pandemia covid va afecta, in special, economia statelor mici, cum este Republica Moldova. Potrivit lor, lipsa de transparenta a autoritatilor nu face altceva decat sa sperie si mai mult angajatii dar si angajatorii.
 
DUMITRU VICOL, expert economic: „Faptul ca nu exista destula comunicare cu cetatenii, creeaza incertitudinea, iar incertitudinea creeaza un val de isterie. Iar valul de isterie duce la deteriorarea si mai mare a economiei”.
 
Un rol decisiv in protejarea drepturilor salariatilor il au sindicatele si patronatele, care acum ar trebui sa fie mai vocale ca oricand.
 
MARCEL SPATARI, expert Syndex România: „Patronatele si sindicatele ar trebui sa fie mai agresive…ar trebui sa fie mai hotarate si sa aiba revendicari mai concrete. Sa nu vina cu recomandari, ci cu revendicari”.
 
De cealata parte, reprezentantii Sindicatelor spun ca lipsa unui registru electronic al angajatilor nu face altceva decat sa creeze un haos si mai mare pe piata muncii, in timp de criza. Desi conceptul registrului electronic al angajatilor a fost elaborat si supus dezbaterilor cu societatea civila, autoritatile refuza sa-l aprobe.
 
SERGIU SAINCIUC, vicepreşedinte, Confederaţia Naţională a Sindicatelor: „Daca am avea lucrul acesta, am avea evidenta tuturor salariatilor, am vedea care sunt fluxurile impozitelor, contributiilor. Am putea sa urmarim tot ce si intampla in aceasta tara si asta va fi de folos si angajatorilor, si salariatilor, si statului”.
 
Saptamana trecuta, Executivul de la Chisinau si-a angajat raspunderea pentru proiectul de lege potrivit caruia toti somerii din tara, inclusiv cei reveniti recent din strainatate, vor beneficia de un ajutor de somaj in valoare de 2.775 lei pe luna. Banii vor fi acordati pentru perioada starii de urgenta, chiar daca solicitantii nu au stagiul de cotizare necesar in sistemul de asigurari sociale din Republica Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI