Experţi: Optimizarea cu 20% de la Gas Natural Fenosa va reduce tariful final cu mai puţin de 1%
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Experţi: Optimizarea cu 20% de la Gas Natural Fenosa va reduce tariful final cu mai puţin de 1%

La începutul acestei săptămâni Gas Natural Fenosa anunţa că datorită programelor de eficienţă ale companiei s-a reuşit reducerea costurilor operaţionale cu 20% faţă de cele anterioare calculate în tarif. Iar efectul real ale acestei optimizări asupra tarifelor pentru consumatorii finali va fi de până 0,5%, spun experţii.

Scăderea cheltuielilor de funcţionare recunoscute pentru Gas Natural Fenosa Furnizare Energie cu aproximativ 20% din punct de vedere a organizării proceselor de business sunt rezultate remarcabile, susţine Sergiu Gaibu, expert economic, Expert-Grup.

“Ar fi foarte bine să vedem un astfel de efort şi rezultate din partea operatorilor de stat de energie electrică ale căror eficienţă operaţională este notabil mai mică. În acelaşi timp trebuie să înţelegem că tariful final la energie electrică nu este format doar din activitatea operaţională a operatorului, ci include mai multe componente, inclusiv cea mai mare comonentă - costul de energie electrică care nu este un produs al Union Fenosa, ci achiziţionat de la producătorii de energie electrică conform reglementărilor ANRE şi incluse în tarif.”
 
Potrivit estimărilor realizate de Sergiu Gaibu, impactul final asupra tarifului achitat de către consumator va fi estimativ până la 0.5%.
 
Expertul IDIS "Viitorul" Victor Parlicov, fost director general al ANRE a estimat efectul asupra tarifelor finale de circa 0.3-0.4%.  “Gas Natural Fenosa într-adevar a optimizat nişte costuri, dar acolo e vorba de costurile de bază, doar pentru activitatea de furnizare.”
 
Principalele motive pentru reducere procesului de furnizare sunt implementarea în ultimii ani a măsurilor de eficienţă în cadrul planului de îmbunatăţire a procesului şi a experienţei clienţilor, măsuri ce ţin stric de funcţionalitatea Gas Natural Fenosa.
 
Anterior costurile de bază ale furnizării energiei electrice la preţuri reglementate au fost în valoare de 62 milioane lei, care includ: costurile de personal – 21 milioane lei; costuri materiale - 0,7 milioane lei; cheltuieli pentru serviciile organizaţiilor terţe – 40,3 milioane lei, acum acestea vor fi mai mici cu 20%.

Autor: Irina Tabaranu 
Similare
RECOMANDĂRI