FAO va sprijini micii fermieri din Republica Moldova să-şi sporească productivitatea
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

FAO va sprijini micii fermieri din Republica Moldova să-şi sporească productivitatea

Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite în Moldova (FAO) lansează un nou proiect care va sprijini micii fermieri afectaţi de consecinţele pandemiei COVID-19 şi ale secetei din 2020.

Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Raimund Jehle, Reprezentantul FAO la Chişinău au semnat un proiect pentru susţinerea micilor fermieri. Astfel, fermierii vor putea accesa mai uşor piaţa locală, prin creşterea productivităţii lor, dar şi prin dezvoltarea unei mai bune înţelegeri a oportunităţilor de piaţă, precum şi a unei abordări orientate spre satisfacerea cerinţelor de calitate ale procesatorilor şi furnizorilor, relatează Moldpres.

Banii necesari implementării proiectului, 265 000 de dolari americani, sunt asiguraţi de FAO prin programul său de cooperare tehnică. Proiectul va fi realizat în comun cu Guvernul Republicii Moldova în perioada 2021-2023.

Proiectul, de asemenea, va contribui la consolidarea capacităţii autorităţilor naţionale de a analiza şi formula politici care să răspundă nevoilor micilor fermieri, în special ale celor din sectorul zootehnic, astfel, sporindu-le oportunităţile şi nivelul de venit.

În cadrul proiectului va fi creată o platformă, la nivel de ţară, cuprinzând mai multe părţi interesate, care va funcţiona ca un canal de comunicare între guvern, experţi şi fermierii crescători de mici rumegătoare. De asemenea, va fi elaborat un Plan Naţional de Acţiuni (PNA) pentru fermele de familie, ce va cuprinde acţiuni coerente şi cuprinzătoare pentru consolidarea acestora.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, aproape 97% din efectivul de ovine şi 86% din cel de bovine sunt în proprietatea micilor fermieri.

Similare
RECOMANDĂRI