Fondul Monetar Internaţional a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei mondiale în 2021, care va înregistra un avans de 5,5% în acest an
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Fondul Monetar Internaţional a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei mondiale în 2021, care va înregistra un avans de 5,5% în acest an

Fondul Monetar Internaţional şi-a îmbunătăţit estimările de creştere a economiei globale la 5,5% în acest an şi 4,2% în anul 2022, în contextul în care apariţia vaccinului împotriva COVID-19 alimentează speranţele.

Potrivit caleaeuropeana.ro, în cel mai recent raport intitulat ”World Economic Outlook”, FMI a evaluat pentru 2020 un declin al economiei globale de 3,5%, în timp ce în octombrie previziona o scădere de 4,4%, datele reflectând redresarea mai solidă din a doua parte a anului trecut.

Pentru acest an, FMI se aşteaptă la o creştere de 5,5%, mai mult cu 0,3 puncte procentuale faţă de prognoza din octombrie.

Cu toate acestea, instituţia finaciară atrage atenţia că economia mondială continuă să se confrunte ”cu incertitudini excepţionale” iar noile variante de coronavirus şi noile valuri de infecţii reprezintă riscuri.

În acest context, activitatea economică pe plan global va rămâne sub nivelul estimat anul trecut, înaintea declanşării pandemiei.

De asemenea, aproape 90 de milioane de persoane vor cădea probabil sub pragul de sărăcie extremă în perioada 2020-2021, pandemia ştergând progresele realizate în ultimele două decenii în privinţa eradicării sărăciei, iar nivelul şomajului este în creştere.

Statele Unite, cea mai mare economie mondială, ar urma să înregistreze un avans de 5,1% în 2021, în vreme ce anul viitor creşterea economică se va stabiliza la 2,5%.

FMI estimează că activitatea din Regatul Unit şi zona euro va rămâne probabil sub nivelul pre-pandemic până în 2022.

Germania, motorul economiei europene, va cunoaşte o creştere de 3,5% în acest an, urmând ca avansul să diminueze anul viitor cu 0,4 puncte procentuale, până la 3.1%.

Aceste fluctuaţii au urmări şi asupra activităţii comerciale a României cu Statele Unite şi Germania.

Potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), valoarea schimburilor comerciale bilaterale România – SUA s-a situat, la sfârşitul anului 2019, la 2,1 miliarde de euro.

Numărul total al companiilor din SUA active în România, în martie 2020, era de 7.903, cu o valoare totală a capitalului social subscris de aproape 1,1 miliarde de dolari.

Conform unui comunicat al AmCham, incertitudinea cu privire la continuitatea afacerilor, evoluţia crizei sanitare, a crizei economice şi teama de eventuale schimbări de legislaţie se numără printre principalele provocări cu care se confruntă companiile la acest început de an, potrivit răspunsurilor exprimate de 155 de companii membre AmCham în cadrul unui sondaj despre impactul pandemiei efectuat în intervalul 15 decembrie 2020- 20 ianuarie 2021.

De cealaltă parte, Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană semnala că schimburile comerciale între România şi Germania au fost puternic afectate de actuala criză.

Ciifrele publicate de Institutul Federal de Statistică (Destatis) arată că volumul schimburilor comerciale dintre România şi Germania a scăzut puternic pe fondul actualei crize provocate de coronavrius.

Minimele au fost atinse în luna aprilie, exporturile germane către România coborând cu 36,5% faţă de aceeaşi lună a anului 2019, importurile scăzând şi mai puternic (-53%).

În total, exporturile către România s-au ridicat la 11,5 miliarde de euro (-8,8%) în primele nouă luni ale anului 2020, în timp ce importurile au fost de doar 9,8 miliarde de euro, cu 18% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului 2019.

După scăderea schimburilor comerciale în aprilie şi mai, a început o redresare semnificativă a schimburilor comerciale în luna septembrie. Exporturile au trecut pe plus, fiind cu 6,52% mai mari faţă de aceeaşi lună a anului 2019, în timp ce importurile din România au scăzut „doar” cu 7,7%.

În ansamblu, volumul schimburilor comerciale bilaterale româno-germane a scăzut cu 13,4% în perioada ianuarie-septembrie 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019 la 21,3 miliarde de euro.

Directorul general al AHK, Sebastian Metz, estima la finalul lunii noiembrie a anului trecut că o ”bună parte din evoluţia viitoare a relaţiilor comerciale româno-germane va depinde de modul şi, mai ales, de cât de repede se va redresa economia germană”.

 
Similare
RECOMANDĂRI