Fondul Monetar Internaţional: Investiţiile publice vor fi cruciale pentru revenirea din pandemia de COVID-19. Guvernele ar putea ”crea milioane de locuri de muncă”
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Fondul Monetar Internaţional: Investiţiile publice vor fi cruciale pentru revenirea din pandemia de COVID-19. Guvernele ar putea ”crea milioane de locuri de muncă”

Investiţiile publice ar trebui să joace un ”rol central” în revenirea economiilor avansate şi a celor în curs de dezvoltare din criza provocată de coronavirus, a anunţat luni Fondul Monetar Internaţional, în avanpremiera reuniunilor de toamnă a FMI şi Băncii Mondiale, potrivit Agerpres.

Majorarea acestor cheltuieli, având în vedere nivelul redus al dobânzilor la nivel global, ar putea ”crea milioane de locuri de muncă directe pe termen scurt şi alte milioane indirect pe termen lung”, au apreciat o serie de oficiali într-o postare pe blog-ul FMI.

Pornind de la ipoteza că este vorba de ”investiţii de calitate”, instituţia financiară cu sediul la Washington punctează că majorarea investiţiilor publice cu 1% din Produsul Intern Brut ar putea duce la creşterea celor private cu 10%, a gradului de ocupare cu 1,2% şi a PIB-ului cu 2,7%, alături de creşterea gradului general de încredere în revenire.

Pandemia de coronavirus a dus la o încetinire economică semnificativă la nivel global, însă, chiar şi înainte de pandemie, Fondul Monetar Internaţional estima că nvestiţiile publice ”au fost foarte slabe în ultimul deceniu, în pofida deteriorării drumurilor şi podurilor în unele dintre economiile avansate şi a nevoilor mari de infrastructuri pentru transport, apă curată şi canalizare” în ţările sărace.

FMI a punctat că fiecare milion de dolari alocaţi infrastructurii tradiţionale va duce la crearea a 2-8 locuri de muncă, în vreme ce fiecare milion de dolari cheltuiţi pentru cercetare, dezvoltare şi tehnologie verde va genera între 5 şi 14 locuri de muncă.

Similare
RECOMANDĂRI