Fonduri în valoare de circa 60 de milioane de euro urmează a fi puse la dispoziţia horticultorilor din R. Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Fonduri în valoare de circa 60 de milioane de euro urmează a fi puse la dispoziţia horticultorilor din R. Moldova

De la lansarea liniei de creditare Livada Moldovei, peste 280 de proiecte de investiţii au beneficiat de fondurile UE, oferite prin intermediul Băncii Europene de Investiţii. În prezent, există un fond de aproximativ 60 de milioane de euro care urmează să fie pus la dispoziţia altor beneficiari. Despre aceasta a anunţat astăzi noul şef al oficiului Băncii Europene de Investiţii în Republica Moldova, Alberto Carlei, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii, care a avut loc la Europe Café. Ajuns recent la Chişinău, acesta a prezentat rezultatele activităţii Băncii Europene de Investiţii în Republica Moldova. 

De la începutul anului 2021, 82 de beneficiari ai liniei de creditare Livada Moldovei au primit împrumuturi în valoare de 12,6 milioane de euro. 
 
„Livada Moldovei este o operaţiune - cheie a Băncii Europene de Investiţii, a cărei scop este sprijinirea sectorului privat din Moldova. Această linie de creditare a contribuit la revitalizarea sectorului horticol şi a susţinut multe întreprinderi mici şi mijlocii să se angajeze mai bine pe piaţa moldovenească, foarte competitivă şi îngustă, ajutându-le, totodată, să îşi diversifice destinaţiile de export”, a declarat şeful oficiului Băncii Europene de Investiţii în Republica Moldova, Alberto Carlei. 

Totodată, Alberto Carlei a menţionat că din 2007, anul în care a început colaborarea dintre Banca Europeană de Investiţii şi Republica Moldova, au fost implementate 25 de proiecte investiţionale în valoare totală de circa 800 de milioane de euro. Acestea au acoperit mai multe domenii, sprijinind întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri), educaţia şi cercetarea, sectorul transporturilor şi cel energetic, precum şi asigurând fonduri pentru modernizarea reţelei de apă şi canalizare.
 
„Banca Europeană de Investiţii îşi va continua angajamentele în Republica Moldova, prin sprijin oferit în punerea în aplicare a EU Green Deal, creşterea eficienţei energetice, continuarea finanţării proiectelor strategice de infrastructură în sectoarele cheie, cum ar fi transporturile şi gestionarea deşeurilor, digitalizarea economiei moldoveneşti şi susţinerea IMM-urilor şi a sectorului privat”, a declarat Alberto Carlei.  

Cea mai mare parte din suma totală a investiţiilor puse la dispoziţie de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiţii au revenit sectorului transporturilor, aproximativ 40%. Scopul principal al finanţărilor a constituit reabilitarea celor mai importante secţiuni ale drumurilor naţionale. Totodată, Banca Europeană de Investiţii a sprijinit achiziţionarea a 90 de troleibuze noi în municipiul Chişinău.

Peste 30% din volumul creditelor au fost puse la dispoziţie pentru a susţine IMM-urile. O parte semnificativă a fost direcţionată întreprinderilor din sectorul horticol şi cel vitivinicol.
 
Sectorul energetic a primit, de asemenea, un sprijin semnificativ – aproximativ 16% din volumul împrumuturilor. Banca Europeană de Investiţii a ajutat Republica Moldova să-şi diversifice sursele de energie, sprijinind proiecte precum gazoductul Ungheni-Chişinău şi îmbunătăţirea fiabilităţii sistemului de transport al energiei electrice din R. Moldova.

În timp ce multe proiecte au fost deja implementate cu succes, există iniţiative importante, care sunt încă în curs de desfăşurare, cum ar fi Programul de Gestionare a Deşeurilor Solide, Programul privind Eficienţa Energetică în Chişinău, precum şi Proiectul de Interconectare Energetică cu România. 
 
Similare
RECOMANDĂRI