Gazoductul Ungheni-Chişinău va fi finalizat până la 1 august 2020
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Gazoductul Ungheni-Chişinău va fi finalizat până la 1 august 2020

Magistrala de gaze Ungheni-Chişinău va fi finalizată până la 1 august 2020. Despre aceasta a anunţat directorul general al Transgaz, Ion Sterian, în cadrul întrevederii de ieri cu ministrul Economiei şi Infrastructurii, Sergiu Railean.

Părţile au discutat despre procesul de implementare a proiectului gazoductului Ungheni-Chişinău, lucrările ce urmează a fi efectuate pentru finalizarea investiţiilor atât pe partea Republicii Moldova, cât şi a României.

Potrivit lui Ion Sterian, de la începutul anului 2019 şi până în prezent, au fost desfăşurate lucrări pe toate cele şapte loturi aferente construcţiei, conducta liniară fiind deja construită în proporţie de circa 90%. În proces de finalizare se află staţiile de reglare şi măsurare. În perioada ce urmează vor fi modernizate două staţii de comprimare şi reglare în localităţile Siliştea şi Oneşti, aflate pe partea română şi instalate două staţii de măsurare şi reglare a presiunii gazelor la Ghidighici şi Tohatin.

Sergiu Railean a apreciat mersul lucrărilor la gazoduct, subliniind importanţa acestui proiect strategic pentru asigurarea securităţii energetice naţionale.

„Lansarea acestui proiect strategic este aşteptată de Republica Moldova. Este important să reuşim finalizarea construcţiei gazoductului în termenii propuşi, în pofida tuturor provocărilor pe care le întâmpinăm pe parcurs. Vă asigur că vom veni cu tot suportul necesar pentru dezvoltarea unor noi proiecte în domeniul de distribuţie a gazelor”, a spus Sergiu Railean.

„Până la 1 august 2020 suntem gata să dăm în exploatare conducta Ungheni-Chişinău. La această etapă, prin gazoduct vor putea fi livrate 1,5 mln m3 de gaze pe zi, iar către 1 decembrie vom putea asigura transportarea a 2-3 mln m3 de gaze pe zi. După instalarea staţiei de comprimare şi reglare de la Gherăeşti, către 1 ianuarie 2021 vom putea transporta în Republica Moldova 4 mln m3 de gaze pe zi”, a spus directorul Transgaz.

De asemenea, partea română a declarat intenţia de a contribui la dezvoltarea sistemului naţional de distribuţie a gazelor, inclusiv prin construcţia unei staţii de comprimare a gazelor în Republica Moldova.

Similare
RECOMANDĂRI