Gazprom ameninţă că Republica Moldova nu va mai primi gaz rusesc dacă nu-şi achită datoriile
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Gazprom ameninţă că Republica Moldova nu va mai primi gaz rusesc dacă nu-şi achită datoriile

Gazprom a ameninţat Chişinăul că va sista livrările de gaz dacă R.Moldova nu achită plăţile restante şi nu prelungeşte contractul pentru decembrie, a declarat purtătorul de cuvânt Serghei Kuprianov agenţiei TASS, citată de Europa Liberă.

Kuprianov susţine că Republica Moldova datorează concernului energetic rusesc 433 de milione de dolari, dar că datoria a urcat la 709 de milioane de dolari, din cauza penalităţilor. El a adăugat că nu se ştie din ce motive reprezentanţii Republicii Moldova nu recunosc datoria acumulată, notează sursa citată.

Vineri, Parlamentul de la Chişinău a aprobat instituirea stării de urgenţă în sectorul energetic pentru de 30 de zile. Guvernul solicitase această măsură pentru a putea achiziţiona rapid gaze din surse alternative, din cauză că Gazprom nu mai livrează cantităţi suficiente pentru asigurarea consumului. Şefa guvernului Natalia Gavriliţa a spus în plenul Parlamentului că încă nu s-a ajuns la o înţelegere cu Gazprom şi nici nu e sigur că se va ajunge la vreuna. În Republica Moldova s-a înregistrat deja un deficit de aproximativ 16 milioane de metri cub de gaz, iar presiunea este la limita critică de funcţionare a sistemului.

DPA mai relatează că, potrivit purtătorulului de cuvânt al Gazpromului, Moldova nu va mai primi gaz de la Rusia începând din 1 decembrie, dacă nu extinde contractul expirat în septembrie. Gazprom va respecta dorinţa guvernului de la Chişinău de a continua livrarea de gaze în octombrie şi noiembrie, dar guvernul trebuie mai întâi să achite acturile pentru septembrie şi octombrie, a mai spus Serghei Kuprianov, care a adăugat că un nou contract poate fi semnat numai dacă Moldova îşi plăteşte toate datoriile. Nu e o dispută politică, a afirmat Kuprianov, dar Gazprom nu-şi poate permite pierderi.
Similare
RECOMANDĂRI