Guvernatorul BNM: Neachitarea creditelor ar putea afecta sectorul bancar
Vizualizari:

Guvernatorul BNM: Neachitarea creditelor ar putea afecta sectorul bancar

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) spune că neachitarea plăţilor la credite de către debitori ar putea limita capacitatea băncilor de a acorda credite noi. Declaraţia a fost făcută în contextul proiectului de lege privind suspendarea termenului de achitare a creditelor de la 1 iunie până la sfârşitul anului.

Potrivit BIZLAW.MD, guvernatorul BNM afirmă că a evidenţiat mai multe riscuri pentru stabilitatea şi viabilitatea sectorului bancar, dacă proiectul va fi votat de Parlament, printre care se numără şi capacitatea de plată a debitorilor. Unele persoanele fizice şi-au pierdut locurile de muncă sau alte surse de venit stabil, iar unii oameni de afaceri şi-au restrâns sau şi-au stopat activitatea, ceea ce ar putea influenţa capacitatea de onorare a datoriilor faţă de bănci. Băncile comerciale deja restructurează creditele persoanelor fizice şi juridice aflate în dificultate şi calibrează deciziile pornind de la capacităţile de plată ale debitorilor, menţionează conducerea Băncii Naţionale.

Deciziile de amânare a plăţilor prin prelungirea sau renegocierea creditelor acordate debitorilor urmează a fi adoptate de fiecare bancă în mod individual, în funcţie de structura portofoliului de credite şi analiza fiecărui caz în parte. În acest sens, trebuie să se ţină cont de reglementările interne, prevederile contractuale faţă de aceşti debitori şi capacitatea lor de plată. Acestea sunt necesare pentru a asigura gestionarea eficientă a lichidităţii, precum şi administrarea prudentă a riscurilor asociate.

La situaţia din 30 aprilie, ponderea creditelor neperformante în totalul creditelor a constituit 8,3% şi s-a majorat doar cu 0,2 p.p. faţă de sfârşitul lunii februarie. Această situaţie a influenţat profitabilitatea băncilor, care au înregistrat un profit mai mic. Începând cu luna martie, băncile prelungesc sau renegociază contractele de credit la solicitarea debitorilor. Astfel, până în data de 22 mai, au fost prelungite sau renegociate plăţile la 4,8 miliarde lei sau 11,62% din totalul creditelor.

În primul trimestru, soldul brut (prudenţial) al creditelor a constituit 45,4% din totalul activelor sau 42,0 miliarde lei, majorându-se cu 4,1% (1,7 miliarde lei). Totodată, volumul creditelor noi acordate pe parcursul trimestrului I al anului 2020 s-a majorat cu 3,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Cele mai mari creşteri ale portofoliului de credite au fost consemnate la creditele acordate comerţului, cu 4,6% sau 438,3 milioane lei şi la creditele acordate pentru procurarea/construcţia imobilului, cu 5,5% sau 340,9 milioane lei.

Similare
RECOMANDĂRI