Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Guvernul a abrogat, câteva articole sensibile şi destul de complicate, aprobate cu doar câteva luni în urmă

Câteva proiecte de lege au adunat astăzi membrii cabinetului de miniştri în şedinţă. Două dintre ele, sensibile şi destul de complicate, se refereau la sistemul bancar. În timp ce autorităţile se laudă că noile modificări vin să asigure o mai bună guvernanţă corporativă şi atragerea investitorilor de calitate în sistemul bancar, o analiză făcută de portalul economic mold-street spune că prevederile noi ridică mari semne de întrebare.  

Modificările operate astăzi de guvern se referă la legea instituţiilor financiare şi, în special, la creanţele foştilor deţinători de cotă în capitalul social al băncii faţă de care au fost dispuse măsuri de anulare şi emitere de noi acţiuni. Specialiştii spun că aceste prevederi se referă, în special, la cele două bănci - Moldova Agroindbank şi Moldindconbank. Sunt, de fapt, băncile ale căror pachete de acţiuni au fost anulate în 2016 pentru nerespectarea cerinţelor privind calitatea acţionariatului. Banca Naţională, care este autorul acestor amendamente, spune că modificările aprobate astăzi de guvern vin să reglementeze acest capitol.
 
 Mai multe modalităţi de vânzare a acţiunilor vor atrage investitori de calitate în sistemul bancar, dă asigurări viceguvernatorul BNM. În acelaşi timp, o analiză făcută de portalul economic mold-street arată că acţiunea autorităţilor pare să fie făcută în mare grabă. Şi asta pentru că acelaşi proiect mai prevede abrogarea unui articol aprobat de Parlament cu jumătate de an în urmă şi care, de asemenea, prevedea procedura de anulare, emitere şi vânzare a cotelor de participare deţinute cu nerespectarea cerinţelor privind calitatea acţionariatului în capitalul băncilor.
 
"Altfel spus, parlamentarii au muncit în zadar şi au modificat legea, ca tocmai acum BNM să constate că ceea ce au adoptat ei jumătate de an în urmă nu rezolvă problema vânzării acţiunilor băncilor şi eliminării acţionarilor ce acţionează concertat. Sau banca centrală nu a urmărit ce fac deputaţii? De altfel, în decembrie 2017, aprobarea acestui articol a fost promovată de speakerul Andrian Candu şi preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe Ştefan Creangă, iar în calitate de argument era invocată "necesitatea asigurării stabilităţii financiare a sistemului bancar" şi acordarea de prerogative suplimentare regulatorului pieţei de capital." se arată în articolul mold-street.

Curios este că şi atunci dar şi acum autorităţile spun că documentul a fost elaborat la recomandările Fondului Monetar Internaţional, deşi conţinutul prevederilor este diferit.

Viceguvernatorul BNM nu a mai vrut să clarifice aceste aspecte.

Mold-street mai scrie că unii jucători de pe piaţa bancară suspectează guvernare că nici nu ar avea de gând să vândă cele două bănci unor investitori strategici şi din aceste motive asistăm la modificări frecvente şi în grabă ale legislaţiei ce se referă la sistemul bancar şi piaţa de capital. În luna aprilie, o hotărâre de guvern a permis statului să cumpere pachete de acţiuni de la băncile sistemice – 43% din pachetele de acţiuni de la Moldova- Agroindbank şi 64% de la Moldinconbank şi să le vândă unor investitori buni. Pachetele de acţiuni au fost preluate de la detinatori ce nu respectau condiţiile de calitate şi transparenţă a acţionariatului.

Autorităţile spun că discută deja cu potenţiali investitori, dar experţii s-au arătat îngrijoraţi de eventuale riscuri în cazul în care nimeni nu va fi interesat să le cumpere.Acţiunile de la Moldova – Agroindbank au stat neatinse timp de doi ani pentru că nimeni nu a fost interesat de ele.
Similare
RECOMANDĂRI