Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Guvernul încearcă să colecteze bani din orice. Cumpărăturile online în valoare mai mare de 100 de euro, livrate din străinătate, impozitate

Guvernul încearcă să colecteze bani din orice. Potrivit unei prevederi a politicii bugetar – fiscale pentru anul 2021, cumpărăturile online în valoare mai mare de 100 de euro, livrate din străinătate, vor fi impozitate. În timp ce Ministerul Finanţelor spune că astfel încearcă favorizarea producătorilor autohtoni, experţii economici califică prevederea drept cea mai neinspirată din tot documentul politicii bugetar-fiscale.

Potrivit proiectului politicii bugetar fiscale propus spre consultări publice, de la 1 ianuarie 2021, cumpărăturile online de pe site-uri internaţionale, în valoare mai mare de 100 de euro vor fi impozitate. Limita a fost coborâtă la 100 de euro, după ce anterior aceasta era 200 de euro. 

DOREL NOROC, secretar de stat Ministerul Finanţelor: "Respectiv, dacă o persoană procură de pe un anumit site internaţional anumite mărfuri, limita neimpozabilă va fi de la 1 ianuarie 100 de euro, în cazul în care Parlamentul va adopta acest proiect de lege". 

Autorii proiectului spun că astfel vor asigura o concurenţă loială pe piaţa mărfurilor din RM şi-i vor favoriza pe producătorii autohtoni. 

DOREL NOROC, secretar de stat Ministerul Finanţelor: "Şi aici vă dau un exemplu simplu. Un producător autohton care vinde haine, produs autohton începând cu primul leu vândut el trebuie să achite taxa pe valoare adăugată, în schimb dacă procurăm prin trimiteri poştale, prin comerţul electronic, atunci aceste mărfuri sunt neimpozabile". 

De cealaltă parte, experţii economici spun că prevederea este una ce vine în detrimentul cetăţenilor Republicii Moldova, care au început să procure tot mai multe mărfuri de pe site-urile internaţionale. 

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: "După mine este cam cea mai proastă şi neinspirată iniţiativă a Guvernului. Cel mai grav este că oamenii într-adevăr nu pot procura multe bunuri din Moldova, ele sau lipsesc sau sunt la preţuri absolut alogice". 

De asemenea, Ministerul Finanţelor precizează că, în cazul coletelor transmise de concetăţenii noştri de peste hotare, plafonul rămâne neschimbat la nivelul de 430 de euro pe cale aeriană şi 300 de euro pe cale terestră.
 
Similare
RECOMANDĂRI