Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ialoveni. Subiectul pieţelor de desfacere a strugurilor a fost abordat în cadrul unui atelier organizat într-o plantaţie de viţă de vie

Multe produse, puţine pieţe de desfacere. Aceasta este marea problem a agricultorilor, mai ales acum, în plin sezon de recoltare a strugurilor de masă. Subiectul a fost abordat în cadrul unui atelier organizat de fermieri, în comun cu autorităţile, într-o plantaţie de viţă de vie din raionul Ialoveni. Viticultorii spun că piaţa locală este prea mica şi îşi doresc să exporte mai mult peste hotare. Importatorii şi autorităţile le cer, în schimb, să respecte cu rigoare normele de calitate, unicul lucru care le va deschide calea către export.

Gazda atelierul de lucru a fost Oleg Mereacre, cel care a pus la dispoziţia organizatorilor plantaţia sa modernă de viţă de vie. Culturile de 5 ani se întind pe o suprafaţă de 17 hectare.

SVETLANA GORE, reporter TVR MOLDOVA : „Această plantaţie se diferenţiază de restul prin faptul ca este o plantaţie intensivă. Mai exact, această tehnologie se numeşte Pergola. Adică, via este protejată cu o peliculă specială de ploaie, grindină, îngheţuri sau alte calamităţi naturale”.

Fermierul face agricultură inovativă din anul 2019, lucru care îi aduce mai multă previzibilitate.  

OLEG MEREACRE, viticultor: „Noi din primăvară putem să prognozăm o recoltă. Putem să facem poate ceva contracte. Desigur că aşa e protejat. Afară e afară. Nu e al nostru nimic. Afară e în câmp deschis, e foarte bine tot până vine o ploaie sau grindină. Doamne Fereşte!”.

Cea mai mare cantitate de strugurilor din această plantaţie merg direct la export. De altfel, producătorii care-şi vând marfa peste hotare, asigură şi ambalarea produselor. Şi în acest domeniu, inovaţia şi-a spus cuvântul. În satul Costeşti, sortarea şi ambalarea se face mecanizat, proces în care este asigurată păstrarea termică a produselor. După care, strugurii sunt:

IURIE BIVOL, viticultor şi exportator de struguri: „Transportaţi la ţara de destinaţie Acest sticker este făcut după standardele ţărilor care urmează a fi exportaţi aceşti struguri şi dă o dovadă că strugurii sunt certificaţi şi gata pentru consumul în masă”.

Importatorii sunt încântaţi de produsele autohtone, în special, de mere şi struguri.

AHMED KHEDR, importator, Egipt: „Republica Moldova este faimoasă pentru strugurii şi merele naturale, organice şi care nu conţin produse chimice folosite de obicei în agricultură. Este o diferenţă dintre cele din Moldova şi cele din Europa, de exemplu, Olanda. Acolo se folosesc prea multe chimicale pentru fructe, iar noi le dorim pe cele organice”.

VIOREL GHERCIU, ministrul Agriculturii şi Industrei Alimentare: „Deja în jur de 7 mii de tone de struguri de masă au fost exportaţi din roada anului curent. Ajung şi în SUA şi Mongolia. Piaţa tradiţională CSI rămâne a fi una care absoarbe în mare parte cantitatea majoră de struguri. România este un partener fidel circa 25% dsunt exportaţi în ţara vecină”.

În acest an, autorităţile îşi propun un export de 100 de mii de tone de struguri de masă. Preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Struguri susţine că unii fermieri încalcă deseori regulile stabilite în contracte şi produsele vândute lasă de dorit.

GHEORGHE GABERI, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Struguri: „Tradiţia aceasta veche de a pune ceva desubt în ladă şi deasupra ceva frumoas, ea ne va costa foarte scump. Nu e frumos. Am văzut poze pe reţelele de scoailizare cu prune din Paris care costau 4,90 euro, dar era jale să te uiţi dar ştii că în plantaţie au rămas mii de tone nerecoltate. De aceea şi am vrut acum când se face recolatarea. Puneţi numai struguri buni acolo”.

În Republica Moldova sunt plantate peste 12 mii de hectare cu struguri de masă. În 2019, s-au exportat 80 de mii de tone de struguri de masă.
 
Similare
RECOMANDĂRI