IDIS Viitorul: După o creştere fără precedent în ultimii doi ani, piaţa imobiliară în trimestrul II a înregistrat o scădere de 36%
Vizualizari:

IDIS Viitorul: După o creştere fără precedent în ultimii doi ani, piaţa imobiliară în trimestrul II a înregistrat o scădere de 36%

În trimestrul II al anului 2020 vânzarea/cumpărarea apartamentelor a fost la nivelul de 4,1 mii tranzacţii, cu 36% mai puţin decât perioada similară a anului trecut, când au fost înregistrate 6,5 mii tranzacţii. Potrivit expertului în politici economice al IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă, aceasta este valoarea minimă din ultimii 3 ani.

Veaceslav Ioniţă susţine că de fapt piaţa imobiliară nu atât a scăzut, cât a revenit la parametrii obişnuiţi de până la bumul imobiliar din 2018-2019. În anul 2019 au fost efectuate 28,7 mii tranzacţii cu apartamente, record absolut pentru Moldova şi dublu faţă de media anuală obişnuită, care în ultimii ani a fost de 14-15 mii de apartamente anual.

Expertul mai menţionează că în ultimii ani se înregistrează o concentrare din ce în ce mai mare a vânzărilor de apartamente în municipiul Chişinău. În prezent 80% dintre tranzacţiile imobiliare cu apartamente au loc în municipiul Chişinău, faţă de 60% acum zece ani.

Veaceslav Ioniţă afirmă că reducerea numărului de tranzacţii a influienţat şi creditele ipotecare. Astfel, în trimestrul II au fost procurate 1,2 mii apartamente prin ipotecă, de 2,3 ori mai puţin decât în perioada similară a anului trecut. Procurarea prin ipotecă a atins nivelul minim din ultimii 4 ani. „Dar şi aici trebuie să menţionăm că tranzacţiile actuale sunt similare celor de până la bumul imobiliar din 2018-2019”, afirmă expertul.

Expertul susţine că dacă ne uităm la rapoartele băncilor comerciale, putem observa că soldul creditelor în domeniul construcţiilor s-a dublat în ultimii 2 ani. În Republica Moldova a fost înregistrată o creştere fără precedent de 40-50% anual a creditelor ipotecare. Chiar şi acum în plină criză, când soldul creditelor bancare deja înregistrează scădere, creditele ipotecare nu doar că nu scad, dar înregistrează şi nişte creşteri minore.

În prezent 18% dintre toate creditele oferite de către băncile comerciale sunt oferite ramurii construcţiei. Un record absolut pentru sistemul nostru bancar. Ultima dată băncile au creditat atât de intens ramura construcţiilor în anul 2008, când ponderea creditelor oferite companiilor de construcţii şi persoanelor fizice sub formă de ipotecă s-a ridicat la 14,7% din totalul creditelor.

Veaceslav Ioniţă mai spune că preţul apartamentelor în municipiul Chişinău s-a redus cu 4,5% faţă de anul trecut. După criza imobiliară din 2008 preţul apartamentelor a scăzut în întrega lume, dar totuşi este greu să găseşti o ţară unde ele au căzut 12 ani la rând. În 2019 chiar a fost înregistrată o mică creştere de preţuri, dar care a durat doar jumătate de an. În prezent preţul mediu de comericalizare a unui apartament în municipiul Chişinău este de 509 Euro/m2, o valoare egală cu cea de acum 15 ani în urmă. Ultima dată aşa preţuri mici au fost înregistrate în anul 2005. Dar să nu uităm că de atunci veniturile în euro ale populaţiei au crescut de aproape 5 ori. În prezent salariul mediu anual se apropie de 5 mii euro, faţă de o mie de Euro/anual în 2005.

Creşterea nominală a salariilor recalculate în EURO şi scăderea preţului la apartamente cu 1,7 mii euro pentru un apartament de 70 m2 a dus la acea că efortul unei familii pentru procurarea unui apartament s-a uşurat cu 13% într-un singur an. Astfel în prezent pentru procurarea unui apartament de 70 m2 în municipiul Chişinău sunt necesare 7,6 salarii anuale, faţă de 8,7 salarii anuale în 2019 şi 36,4 salarii anuale în 2006. În prezent procurarea unui apartament pentru o familie din Moldova este de 4,8 ori mai accesibil decât acum 15 ani în urmă.  

Efortul financiar al unei familii pentru procurarea unui apartament în Moldova este comparabil cu efortul depus de o familie din Europa. Media europeană în 2018 a fost de 6,9 ani pentru un apartament de 70 m2, faţă de 7,6 ani cât este în prezent în Moldova.

Anume accesibilitatea financiară a familiilor tinere pentru procurarea unui apartament a fost motorul de bază care a mişcat piaţa imobiliară în sus în ultimii 3 ani, iar preţurile mici, permit menţinerea unui nivel înalt al tranzacţiilor chiar şi în perioada actuală de criză. În condiţiile de criză economică, unica oportunitate pentru bănci de a investi banii sunt creditele ipotecare.

În opinia expertul, piaţa imobiliară în acest an va scădea comparativ cu 2019, dar va fi mai ridicată decât nivelul mediu din ultimii 10 ani.

 

Similare
RECOMANDĂRI