În 2018, Serviciul Vamal a încasat la bugetul de stat peste 21 de miliarde de lei
Sursa foto:customs.gov.md Vizualizari:

În 2018, Serviciul Vamal a încasat la bugetul de stat peste 21 de miliarde de lei

În anul 2018, Serviciul Vamal a încasat la bugetul de stat 21,4 miliarde lei, înregistrând astfel o creştere cu circa 1 mlrd 038 mil. lei mai mult faţă de anul 2017. Valorile sunt în creştere şi în cazul exporturilor. În anul 2018, acestea au crescut cu 1 mlrd 950 mil. de lei, însumând 39,4 miliarde lei.

În continuare, ponderea cea mai mare în structura veniturilor o deţin plăţile provenite din administrarea TVA, care constituie 67,1%, urmate de accize cu 25,3% şi respectiv, taxele vamale care au o contribuţie de 5,2%.

Cel mai mare contribuabil la bugetul de stat rămâne a fi sectorul produselor petroliere, urmat de cel al tutunului. Pe poziţia a treia în structura veniturilor se situează mărfurile de larg consum.

Tendinţa de creştere continuă a încasărilor administrate de Vamă este determinată, preponderent, de controlul vamal calitativ, declararea autentică a bunurilor, precum si de progresele înregistrate în domeniul antifraudă, în special, în combaterea contrabandei.

Un al factor important care a influenţat sporirea colectărilor la buget vizează reformele de simplificare a procedurilor vamale şi de facilitare a comerţului international, implementate pe parcursul ultimilor ani. Aici putem menţiona declararea electronică, AEO (Agent Economic Autorizat), PVD (vămuirea la domiciliu) sau Exportator Aprobat.

Similare
RECOMANDĂRI