În 2019, industria IT din Republica Moldova a realizat o creştere semnificativă
Sursa foto:economica.net Vizualizari:

În 2019, industria IT din Republica Moldova a realizat o creştere semnificativă

În anul 2019 industria IT din Republica Moldova a realizat o creştere semnificativă. La sfârşitul anului 2019 „Moldova IT Park” număra 525 de companii rezidente, în creştere cu 55% faţă de începutul aceluiaşi an. Constatarea a fost făcută de către secretarul de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Vitalie Tarlev.

În cadrul unui briefing de presă, Vitalie Tarlev a prezentat raportul de evaluare a activităţii „Moldova IT Park” în anul 2019 şi a precizat că în 2019 rezidenţii „Moldova IT Park” angajau peste 9700 de persoane cu un salariu mediu lunar de 29 800 de lei, cu 22% mai mare decât în 2018 şi de 2,5 ori mai mult comparativ cu 2017 – perioada de până la crearea Moldova IT Park, transmite IPN.

Datele raportului mai arată că în cadrul „Moldova IT Park”, pe parcursul anului 2019, au activat 133 de companii străine şi 223 de companii locale, iar venitul din vânzări a fost cu 64% mai mare faţă de anul 2018. Printre principalele activităţi desfăşurate de rezidenţi se numără realizarea softurilor la comandă (50%) şi consultanţă IT (30%).

„Ministerul Economiei şi Infrastructurii are în obiectivele sale consolidarea legislaţiei privind parcurile IT şi multiplicarea efectelor inovaţiei IT asupra altor sectoare ale economiei naţionale. Venim cu o serie de inovaţii care ar sprijini acest model şi ar crea noi rezerve de dezvoltare. În acest sens, promovăm un proiect de lege care prevede crearea unui Fond de susţinere a inovaţiilor digitale şi start-up-urilor tehnologice, dar şi creşterea cotei venitului asigurat al angajaţilor rezidenţilor parcului”, a declarat Vitalie Tarlev.

„Moldova IT Park” este primul parc IT din Republica Moldova, lansat la 1 ianuarie 2018, cu un impozit unic de 7% din venitul din vânzări şi interacţiune simplificată cu autorităţile statului. În 2019 „Moldova IT Park” a fost recunoscut de Uniunea Internaţională în Telecomunicaţii drept una din cele mai bune practici globale în promovarea şi dezvoltarea ecosistemului IT.
Similare
RECOMANDĂRI