Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În 2019, Republica Moldova a exportat în Ucraina mărfuri în valoare totală de peste 649 milioane de dolari

În 2019, Republica Moldova a exportat în Ucraina mărfuri în valoare totală de peste 649 milioane de dolari, cu 1,25% mai puţin în comparaţie cu anul 2018. Experienţele antreprenorilor autohtoni care îşi comercializează produsele în Ucraina şi provocările de export pe piaţa ucraineană au fost subiectele discutate în cadrul programului "Export Morning".

După ce a valorificat oportunităţile de export ale ţărilor din Uniunea Europeană, Programul "Export Morning" continuă explorarea altor regiuni cu cel de-al nouălea eveniment din această serie. Sesiunea de astăzi e dedicată Ucrainei, al 6-lea partener comercial al Republicii Moldova.

„Piaţa ucraineană e foarte mare, cuprinde peste 40 de milioane de consumatori, acest fapt ne motivează şi mai mult să aducem în atenţia dvs posibilităţile unei pieţe foarte apropiate ca localizare, unde ne putem extinde afacerile si crea parteneriate durabile”, a spus RODICA VERBENIUC, director, Agenţia de Investiţii.

„Ucraina este un partener important al Republicii Moldova cu care avem relaţii de bună vecinatate şi parteneriate. În ultimii ani dialogul politic dintre Republica Moldova şi Ucraina este unul constructiv şi substanţial. În anul curent, din cauza pandemiei, nu am reuşit să realizam toate actiunile planificate”, a spus Excelenţa Sa, RUSLAN BOLBOCEAN, Ambasador al Republicii Moldova în Ucraina.

Uleiurile petroliere, autoturismele şi medicamentele sunt singurele trei tipuri de produse din Republica Moldova în top 20 produse importate de Ucraina. Cele mai populare mărfuri autohtone importate pe piaţa ucraineană sunt: melasa, cidrul, vinurile, bateriile primare, acumulatorii electrici şi cimentul.

„Exportăm mărfuri şi produse în valoare de 80 de milioane de dolari şi importăm mult mai mult, în jur de 570 milioane de dolari”,, a declarat ANDREI CRIGAN, expert economic.

Importurile Ucrainei au crescut cu 13% în ultimii cinci ani. Cele mai mari creşteri sunt la produsele alimentare.

„Cel mai inalt nivel de schimburi comerciale dintre Ucraina si Republica Moldova, care era fixat în ultimii ani era mai mult decat 900 de milioane de dolari. Este o cifra foarte mare pentru ţările noastre  Sigur că în perioada de criza această cifra s-a micşorat.”, a spus Excelenţa Sa, MARKO SHEVCHENCO, Ambasador al Ucrainei în Republica Moldova.

Birocraţia ar fi una dintre provocările majore ale antreprenorilor autohtoni, care îşi comercializează produsele în Ucraina.

„La început cu siguranţă a fost greu, atunci şi structura de producere era total diferită faţă de ce producem acum. De fapt partea administrativă mai mult era o problemă, am avut peripeţii, istorii. Chiar şi până în ziua de astăzi când facem exporturi în Ucraina în pachetu de documente sunt prezente peste 200 de ataşamente, foi”, a spus MIHAI DÎRŢU, antreprenor.

Piaţa ucraineană este extinsă, având peste 40 de milioane de consumatori. Totodată Ucraina intră în top trei ţări după numărul de turişti care vizitează Republica Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI