Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În 2019 veniturile se vor ridica la 42,1 miliarde de lei, iar cheltuielile la 47,6 miliarde de lei

Cresc veniturile la bugetul de stat, dar nici cheltuielile nu se lasă mai prejos. Guvernul a aprobat legea bugetului pentru anul 2019. Se aşteaptă venituri de 42,1 miliarde de lei şi cheltuieli de 47,6 miliarde de lei. Şi anul viitor, autorităţile promit să repare drumuri şi să investească în educaţie, dar nu uită nici de proiectele pe care unii le consideră electorale.

Şi anul viitor cheltuim mai mult decât aducem la buget. Cu venituri de 42,1 miliarde de lei şi cheltuieli de 47,6 miliarde de lei, anul 2019 vine cu un deficit bugetar de 5,5 miliarde de lei, în creştere faţă de acest an. Şi anul viitor, autorităţile au de gând să adune cele mai multe venituri din impozite şi taxe - 37 de miliarde. Granturile se estimează că se vor ridica la 1,6 miliarde, iar din amenzi şi sancţiuni autorităţile se gândesc să mai adune în vistieria statului încă aproape jumătate de milliard de lei.
 
Fondul rutier se va alege, anul viitor, cu un buget de peste un milliard de lei. Reparaţia drumurilor va costa 950 de milioane de lei şi va reprezenta cea mai mare investiţie a statului. Fondul de eficienţă energetică va avea un buget de 480 de milioane de lei. Tot în acest context, 90 de milioane vor fi investite în eficienţa energetică a clădirilor publice, iar 50 de milioane sunt pentru construcţia staţiei de la Vulcăneşti în cadrul proiectului de interconectare a reţelor electrice cu România. 40 de milioane de lei sunt destinate pentru finanţarea partidelor şi aproape de două ori mai puţin se va investi în formarea profesională a cadrelor didactice şi dezvoltarea curriculei şcolare. Reforma învăţământului va costa 17 milioane de lei, bani împrumutaţi de la Banca Mondială. Multe alte proiecte vor aştepta, anul viitor, finanţare externă.
 
Premierul se laudă cu o dată record pentru aprobarea legii bugetului, care nu uită de proiectele anunţate cu mare fast de la tribuna Partidului Democrat – 80 de milioane de lei pentru proiectul Prima Casă şi 100 de milioane pentru Arena Naţională.
 
Nici în acest an, guvernul nu uită de confortul funcţionarilor. Clădirea secretariatului parlamentului va fi renovata cu patru milioane de lei, iar cu 2,8 milioane de lei va fi amenajată o grădină publică în preajma guvernului. Va fi renovat Spitalul Republican al Cancelariei de Stat, dar şi câteva posturi vamale, inspectorate de poliţie şi penitenciare. Tot anul viitor, ar putea să se mute în casă nouă şi magistraţii din cinci judecătorii. Fondul asigurării sociale de stat va fi de 8,5 miliarde de lei, iar cel de asigurări obligatorii de asistenţă medicală se va ridica la 2,8 miliarde. Rămânem, însă, cu o datorie de stat internă de 25,7 miliarde de lei, iar cea externă de 36,9 miliarde de lei. Proiectul Legii Bugetului urmează să fie adoptat de Parlament.
Similare
RECOMANDĂRI