În acest an, exportul de mere din Republica Moldova spre Belarus este mai anevoios. Motivele
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În acest an, exportul de mere din Republica Moldova spre Belarus este mai anevoios. Motivele

Perspectivele privind exportul de mere din Republica Moldova în Belarus nu sunt deloc îmbucurătoare în acest an. Directorul executiv al „Moldova Fruct”, Iurie Fală, spune că anul acesta, exportul de mere către această destinaţie este mai anevoios din cel puţin două motive.  

În primul rând, anul acesta, în Belarus se înregistrează o recoltă de două ori mai mare decât în anul precedent. În al doilea rând, Polonia, care are la fel o o recoltă bogată de mere anul acesta, dar are graniţă comună cu Belarus, sporeşte concurenţa în acest sens.

„Poate înainte sau după Anul Nou vor apărea anumite oportunităţi”, a menţionat Iurie Fală în acest sens.

Directorul executiv al „Moldova Fruct” susţine că producătorii de fructe, membri ai asociaţiei, mizează pe Jocurile Olimpice Europene care vor avea loc vara viitoare la Minsk ş ivor atrage un număr impunător de vizitatori.

„Noi credem că acest lucru poate fi valorificat de producătorii noştri ca să îşi intensifice relaţiile cu belaruşii pentru a furniza anume în această perioadă în reţelele de distribuţie cantităţi mai mari de fructe”, explică Fală/

Anul trecut, Republica Moldova a exportat în Belarus peste 6 mii de tone de struguri de masă, aproape 2 mii de tone de prune şi peste 2 mii de tone de cireşe.

În acelaşi timp, producătorii de fructele proaspete şi procesate care au participat săptămâna trecută la Expoziţia Internaţională ProdExpo de la Minsk au reuşit să consolideze relaţiile cu vechii parteneri, dar şi să stabilească altele noi, cu operatori recent apăruţi pe segmentul de retail din Belarus.

„Ne-am întâlnit cu reprezentanţi ai celor mai importante reţele de distribuţie din Belarus, cum ar fi: Belcoop Soiuz, Fruit Real, Euro Opt. De asemenea, am purtat discuţii şi cu reprezentanţii altor companii, de talie mai mică, despre posibilitatea de a livra fructe pentru acest sezon, dar şi pentru următorul (...) Consumatorii din Belarus apreciază foarte înalt calităţile gustative şi aspectul fructelor din Republica Moldova. Le mai păstrează în memorie încă de pe timpurile când eram parte a Uniunii Sovietice”, a subliniat Iurie Fală.

Potrivit lui Fală, noile oportunităţi de export vizează în special strugurii de masă şi prunele uscate.

Directorul executiv al “Moldova Fruct”consideră că participarea producătorilor autohtoni la o expoziţie atât de importantă precum ProdExpo, permite consumatorilor belaruşi să aprecieze faptul că în Republica Moldova au fost făcute investiţii, astfel încât poate oferi fructe şi legume proaspete la fel de calitative, la nivelul celor din ţările cu agricultură performantă, din UniuneaEuropeană.

Similare
RECOMANDĂRI