Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În anul 2021, cetăţenii din dreapta Nistrului au avut salarii mai mari decât cei din regiunea transnistreană

În anul 2021, salariul mediu al cetăţenilor din dreapta Nistrului a fost de aproape două ori mai mare decât al celor din regiunea transnistreană. Analiştii economici atrag însă atenţia că în stânga Nistrului preţurile la produsele alimentare şi tarifele la serviciile comunale sunt mai mici.

VEACESLAV IONIŢĂ, analist economic: „În 2021, noi estimăm că salariul în Republica Moldova este de 9 200 de lei, iar în stânga Nistrului de 6 100 de lei. Diferenţa este de 50 %, deci în Republia Moldova, cetăţenii au un salariu cu 50 % mai mare.”

Veaceslav Ioniţă a calculat salariile locuitorilor din stânga Nistrului şi puterea de cumpărare a acestora.

VEACESLAV IONIŢĂ, analist economic: „Totuşi trebuie să spunem că paritatea puterii de cumpărare a unui leu, în stânga Nistrului este mai mare.  Acolo preţul la gaz, la energia electrică şi la anumite produse este mai mic de cât în Republica Moldova. Cu un leu în regiunea transnistreană, în mediu cumperi cu 20 % mai mult. Cum ar fi 6 100 de lei, oficial care îi primeşte unul din stînga Nistrului, el în RM poate cumpăra bunuri de 6 100 de lei, iar în stânga Nistrului el cumpără bunuri, care noi aici trebuie să dăm vreo 7 200 de lei.”

Potrivit lui Veaceaslav Ioniţă, veniturile cetăţenilor Republicii Moldova, în 2021, se estimează la 155 de miliarde de lei.
Similare
RECOMANDĂRI