În octombrie se păstrează ritmul de creştere a veniturilor la bugetul public
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În octombrie se păstrează ritmul de creştere a veniturilor la bugetul public

Secretarul de stat al Ministerului Finanţelor, Ion Chicu, susţine că după implementarea reformei fiscale, care prevede facilităţi pentru angajatori şi angajaţi, în luna octombrie se păstrează ritmurile de creştere a veniturilor la bugetul public naţional. Potrivit lui, s-a înregistrat o scădere a ritmurilor de creştere a încasărilor, dar nicidecum nu scăderea veniturilor, transmite IPN.

În luna octombrie 2018, au fost înregistrate mici redistribuiri între impozite. Ion Chicu spune că a avut loc o scădere a ritmurilor de creştere a încasărilor, dar nicidecum nu scăderea veniturilor. „Per total, la 1 noiembrie 2018, încasările la toate componentele bugetului public naţional depăşesc veniturile încasate în aceeaşi perioadă în 2017 cu aproape patru miliarde de lei, fapt care confimă prognozele noastre că a fost momentul propice pentru a implementa o asemenea reformă, ori să mergi cu diminuări esenţiale, dar absolut necesare a cotelor de impozite nu în toate situaţiile, dar numai atunci când economia creşte, când surplusul de încasări îşi permite aşa o mică rezervă pentru perioadele următoare”, spune Ion Chicu.

Analistul economic Gabriela Cuneva susţine că reforma fiscală va acţiona diferit în diverse domenii. Este devreme să se vorbească despre anumite rezultate. „Dar faptul că au fost făcuţi unii paşi din partea statului pentru a oferi asemenea stimulente şi să-i permită businessului să folosească asemenea instrumente, acest lucru este unul pozitiv”, a menţionat analistul.

Directorul Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova, Alexandru Baltag, consideră că diminuarea presiunilor asupra salariilor are legătură directă cu forţa de muncă, care este deficitară. „Pe anumite segmete este chiar un deficit destul de mare şi businessul aştepată şi alte politici în domeniul muncii, în domeniul educaţional. Businessul aşteaptă de la stat ca abuzurile, în special din partea organelor de control şi a celor care eliberează actele permisive, şi birocraţia excesivă să fie diminuate deoarece acest lucru, la fel, reprzintă un impediment”, a spus Alexandru Baltag.

Începând cu 1 octombrie, se aplică o singură cotă de 12% la impozitarea veniturilor persoanele fizice. Taximetriştii cu un salariu lunar de până la 10 mii de lei achită un impozit unic pe venit de 500 de lei lunar. Scutirea personală s-a majorat până la 24 de mii de lei anual. Pentru persoanele cu dizabilităţi obţinute în acţiuni de luptă pentru integritatea ţării şi în Afganistan, scutirea personală urmează să crească până la 30 de mii de lei.

Similare
RECOMANDĂRI