Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În pofida pandemiei, cetăţenii R. Moldova transmit tot mai mulţi bani de peste hotare

Pe fondul pandemiei de Covid-19, cetăţenii Republicii Moldova care se află în străinătate, trimit tot mai mulţi bani prin bănci. De exemplu, în trimestrul trei al acestui an, volumul total al transferurilor bancare a fost de peste 423 de milioane de dolari. Cifra e mai mare cu aproape 35 la sută comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Situaţia se explică prin faptul că oamenii trimit banii acasă pe căi oficiale şi asta din auza crizei pandemice, care a restricţionat circulaţia internaţională. 

În trimestrul III al anului 2020, volumul total al transferurilor bancare din străinătate către persoane fizice din Republica Moldova, a fost de 423,74 de milioane de dolari SUA. De menţionat că, aproape 85 la sută din transferuri au fost efectuate prin sisteme de remitere de bani, în principal, fără deschiderea conturilor bancare.

Dacă e să vorbim de provenienţa geografică, atunci majoritatea transferurilor – 46,5% sunt din ţările UE. Din regiunea CSI s-a înregistrat o pondere de puţin peste 15,5 la sută, iar din celelalte ţări ale lumii - restul 38%.

Să vedem acum şi ţările din care ajung cele mai mari sume de bani. Pe primul loc este Israel, ţară de unde au fost transferate în jur de 77 de milioane de dolari. Pe locul doi se situează Italia cu puţin peste 60 milioane de dolari. Topul e continuat de Rusia cu aproape alte 60 de milioane de dolari. O sumă mare de bani, de aproape 43 de milioane de dolari a ajuns în Republica Moldova din Germania. În plus, conaţionalii noştri mai trimit bani în cantităţi mari din Marea Britanie - peste 33 de milioane de dolari, dar şi din state precum SUA, Franţa, Irlanda, România, Cehia, Spania, şi alte ţări.


TOP ŢĂRI DE UNDE VIN TRANSFERURI DE BANI

Israel: 77,4 mil. USD
Italia: 60,37 mil. USD
Rusia: 59,98 mil. USD
Germania: 42,21 mil. USD
Marea Britanie: 33,63 mil. USD
SUA: 31,29 mil. USD
Franţa: 28,19 mil. USD

Datele BNS mai arată că banii sunt trimişi în valută străină, iar moneda euro este lider la acest capitol. Transferurile în această valută sunt în valoare de 271,5 milioane. Pe locul doi sunt transferurile în dolari - de aproape 142 de milioane, urmate de cele în valută rusească în valoare de peste 6 milioane.

TOPUL VALUTELOR TRANSFERATE

Euro: 271,50 milioane
Dolari SUA: 141,87 milioane
Ruble ruseşti: 6,19 milioane
Alte valute: 4,18 milioane
Similare
RECOMANDĂRI