Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În Republica Moldova, creditele devin tot mai scumpe. BNM a majorat cu două puncte procentuale ratele de dobândă la credite

În Republica Moldova creditele devin tot mai scumpe. Banca Naţională a Moldovei a majorat cu două puncte procentuale ratele de dobândă la creditele luate de la băncile comericale. Potrivit experţilor, măsura îi va afecta pe toţi care au împrumuturi,fără excepţie, dar mai cu seamă pe cei cu credite ipotecare.

Într-un comunicat emis de Banca Centrală, se spune: "Configurarea politicii monetare are scopul să tempereze presiunile inflaţioniste, astfel încât să diminueze efectul şocurilor asupra economiei pentru o revenire mai rapidă a acesteia în echilibru."

În linii mari, potrivit experţilor, prin aceste măsuri, banca centrală încearcă să reducă din puterea de cumpărare a oamenilor, pentru a stabiliza inflaţia.

VIOREL GÎRBU, expert economic: „Pentru aceasta, BNM poate să acţioneze asupra capacităţii cetăţenilor de a se împrumuta de la bănci. BNM intenţionează să creacă costul banilor împrumutaţi de la băncile comerciale, având ideea de a reduce populaţiei, fiindcă oamenii or să cumpere mai puţin şi preţurile vor scădea”.

Ca exemplu, pentru un credit de 300 de mii de lei, luat pe câţiva ani, clientul băncii va trebui să scoată din buzunar încă 6000 de lei anual. Asta înseamnă că, lunar, se va plăti o dobândă cu 500 de lei mai mare.

Viorel Gîrbu spune că decizia BNM îi va afecta pe toţi posesorii de credite, fără excepţii. Totuşi, deciziile finale asupra valorii dobânzii creditelor vor fi luate de băncile comerciale, cu respectarea normelor BNM.

VIOREL GÎRBU, expert economic. „Pentru potenţialii clienţi, sigur da, dar şi pentru cei vechi. Multe contracte de creditare sunt încheiate făcând referinţă la o rată variabilă. La noi, momentan, e o dezordine în modul în care băncile acţionează şi crează aceste politici de creditare. Loveşte în toate creditele, inclusive în cele pentru dezvoltarea afacerii."

Analistul mai spune că este puţin probabil ca Banca Naţională să dea înapoi, în viitorul apropiat, şi să micşoreze rata de bază. Potrivit BNM, ritmul anual al inflaţiei, în luna decembrie 2021, a fost de 13,94 la sută.               
Similare
RECOMANDĂRI