Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În Republica Moldova se folosesc în mod masiv produse fitosanitare şi fertilizanţi care nu garantează siguranţa produselor alimentare

În Republica Moldova se folosesc în mod masiv şi iraţional produse fitosanitare şi fertilizanţi care nu garantează siguranţa produselor alimentare. Ecologiştii susţin că se pune în mod conştient viaţa oamenilor în pericol doar pentru cîştiguri mai mari din partea unor fermieri şi funcţionari corupţi. Un raport recent al Curţii de Conturi reconfirmă că sunt lacune legislative dar şi o lipsă de monitorizare şi control eficient din partea autorităţilor. .

Produsele fitosanitare şi fertilizanţii pot fi extrem de periculoase, iar utilizarea lor neraţională a provocat adevărate tragedii. Doar în ultimii 5 ani, au fost înregistrate 262 de intoxicaţii cu pesticide la copii şi 445 de astfel de cazuri la adulţi. În 2018, 3 copii au murit dintr-un grup de 7 persoane intoxicate cu insecticid. Auditului recent al Curţii de Conturi făcut la ANSA şi la alte instituţii a stabilit că normele actuale conţin ambiguităţi în ceea ce priveşte controlul cantităţii şi calităţii produselor fitosanitare importate.

VIORICA VERDEŞ, şef Direcţie, Curtea de Conturi: „Având în vedere că ANSA nu generalizează într-un registru toate informaţiile privind PUFF importate, s-a stabilit că autorităţile nu deţin informaţii totalizate privind cantitatea, tipul, producătorul, termenul de valabilitate a tuturor produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţi pasibili de a fi utilizaţi pe teritoriul Republicii Moldova”

VIOREL CHETRARU, vicepreşedinte al Curţii de Conturi: „La momentul de faţă este evidentă lipsa unor proceduri de control calitativ al fertilizanţilor, care potrivit normelor în vigoare nu sunt supuse omologării obligatorii. Aceasta reprezintă un factor de risc pentru admiterea pe teritoriul ţării a fertilizanţilor care sunt un pericol pentru sănătatea oamenilor”.

O barieră în calea pericolelor mortale ar trebuie să fie Agenţia Natională pentru Siguranţa Alimentelor.

RADU MUSTEAŢĂ, director al Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor: „Din punctul meu de vedere, nu există un pericol în ceea ce priveşte lipsa omologării. Problema este ca ANSA împreună cu autorităţile să-şi facă meseria şi să verifice importul acestor produse”.

Dacă dacă vorbim de produse periculoase, momentan, fiecare persoană fizică sau juridică poate cumpăra fără restricţii, fără a primi şi instrucţiuni clare de utilizare, care sunt obligatorii. În plus, datele deţinute de ANSA, care arată utilizarea pesticidelor şi fertilizanţilor în agricultură, diferă semnificativ de cele prezentate de către Biroul Naţional de Statistică.

VIORICA VERDEŞ, şef Direcţie, Curtea de Conturi: „ANSA nu deţine informaţii în ceea ce priveşte agenţii economici care desfăşoară activităţi de comercializare a produselor, riscul de depăşire a normelor de utilizare şi păstrare fiind semnificativ”

RADU MUSTEAŢĂ, director al Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor: „Urmează să vedem care sunt datele de la Biroul Naţional de Statistică şi ANSA la rândul său să-şi facă ordine în registre”.

Reprezentanţii ANSA spun că urmează să fie adoptat un singur registru de import, lucru care va evita haosul birocratic. Până atunci însă, trebuie să avem mare grijă de unde, ce cumpărăm, şi ce punem pe masa.
 
Similare
RECOMANDĂRI