Încălzirea centralizată autonomă şi plitele electrice moderne ar putea salva consumatorii vulnerabili de sărăcia energetică
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Încălzirea centralizată autonomă şi plitele electrice moderne ar putea salva consumatorii vulnerabili de sărăcia energetică

Compensaţiile pentru căldură alocate consumatorilor vulnerabili de către autorităţile municipale subvenţionează ineficienţa energetică, deşi cu banii alocaţi ar putea fi făcute investiţii în programe de substituire a plitelor electrice vechi pe plite electrice moderne şi în instalarea punctelor termice individuale la blocurile care nu sunt conectate la gaz. Acestea sunt câteva dintre concluziile discuţiei publice „Sărăcia energetică şi consumatorii vulnerabili din municipiul Chişinău, între costuri, compensaţii şi soluţii de sustenabilitate”, organizată pe 10 aprilie de IDIS „Viitorul”.

Potrivit deciziei Consiliului municipal Chişinău din 27 noiembrie 2018, locuitorii municipiului ale căror apartamente sunt dotate cu plite electrice trebuie să beneficieze de compensaţii de 25% din costul facturii pentru energie electrică consumată pentru lunile noiembrie şi decembrie 2018. Plăţile însă nu au fost transferate către beneficiari chiar dacă au fost alocaţi circa 2 milioane de lei din bugetul municipal. „Responsabilitatea este pasată de la unul la altul, iar pe pagina primăriei există deja un proiect de modificare a deciziei din noiembrie care indică opţiunea de a achita 100 lei pe apartament şi nu compensaţia de 25%, cum era prevăzut iniţial. Problema rămâne în aer şi nesoluţionată”, consideră juristul de la IDIS „Viitorul”, Viorel Pîrvan.

La rândul său, expertul în energetică Victor Parlicov este de părere că compensaţiile pentru căldură nu sunt neapărat o rezolvare a problemei pentru sărăcia energetică, iar soluţiile ar fi altele. „Primăria Chişinău oferă compensaţii subvenţionând consumul ineficient de energetică. În acest mod se promovează ineficienţa energetică. Sunt acordate compensaţii pentru oamenii care consumă energia ce ar putea fi economisită. Banii ar trebui să fie investiţi pentru diferite programe şi nu am mai fi necesare compensaţiile lunare”, susţine Victor Parlicov. În acest context, expertul propune (re)conectarea consumatorilor la sistemul centralizat cu puncte termice individuale şi elaborarea unui program de schimbare a plitelor electrice vechi pe cele noi, eficiente din punct de vedere energetic (similar programului „Rabla” din România pentru automobile).
Similare
RECOMANDĂRI