Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ion Chicu, la Kiev. În cadrul summitului GUAM s-a convenit asupra creării unei zone economice libere între cele patru state membre

Premierul Ion Chicu a efectuat astăzi o vizită oficială de lucru la Kiev. El a participat la Summit-ul şefilor de guverne ale grupului GUAM, format din Georgia, Ucraina, Azerbaidjan şi Republica Moldova. În capitala Ucrainei, prim-ministrul de la Chişinău a avut întrevederi cu preşedintele Volodymyr Zelenskiy şi cu premierul ucrainean, Oleksiy Honcharuk.

În cadrul summit-ului GUAM s-a convenit asupra creării unei zone economice libere între cele patru state membre.

Şi premierul ucrainean a declarat că principala reuşită a Summit-ului de la Kiev este consolidarea forţelor pentru aprofundarea relaţiilor economice. Pe lângă instituirea unei zonei libere, am mai convenit asupra unui proiect ambiţios. Premierii şi-au exprimat acordul ca statele membre să creeze un coridor logistic unic pentru sectorul energetic şi cel de transport.

În vizită de la Kiev, premierul Ion Chicu a abordat şi subiectul gazelor naturale şi tranzitarea acestora prin Ucraina, după data de 31 decembrie 2019. Problemele energetice depind de înţelegerile între Ucraina şi Rusia. Pentru a evita o posibilă criză a gazelor, ieri Guvernul de la Chişinău a semnat un acord cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru obţinerea unui împrumut de 50 de milioane de dolari. Banii vor putea fi obţinuţi oricând după data de 1 ianuarie 2020, în cazul în care negocierile dintre Moscova şi Kiev privind tranzitul gazului natural prin Ucraina vor eşua.
Similare
RECOMANDĂRI